Beleggers ongerust over Italiaanse verkiezingen
Een inwoner van Turijn brengt haar stem uit. Foto: BELGAIMAGE

De politieke verdeeldheid in Italië heeft de rente doen stijgen.

De Italiaanse rente is naar aanleiding van de verkiezingen boven 2 procent gestegen. Vlak na opening van de beurs was het rendement op tienjarige staatsobligaties met 0,42 procent gestegen naar 2,011 procent. Behalve de Italiaanse rente gingen ook de Griekse en Portugese rente omhoog. Alle andere rentes in Europa daalden.

Beleggers zijn verontrust over de uitslag van de Italiaanse parlementsverkiezingen. Die vergroot de politieke onzekerheid in de op twee na grootste economie van de eurozone. Het succes van de Vijf Sterren-beweging, die kritisch staat ten opzichte van de Europese Unie, is voor de markten weinig geruststellend.

Ook op de aandelenmarkt was het effect merkbaar. De FTSE MIB-index van Italiaanse aandelen zakte met ruim 1 procent, terwijl de brede Europese Stoxx 50-index met maar 0,30 procent achteruitging. De euro ging heel licht achteruit. Het effect op de eenheidsmunt bleef beperkt, omdat het gecompenseerd werd door de bevestiging van de ‘grote coalitie’ in Duitsland. Die zorgt juist weer voor stabiliteit.