89-jarige James Ivory is oudste Oscarwinnaar ooit
Foto: REUTERS

De 89-jarige James Ivory heeft vannacht zijn eerste Oscar gewonnen. De Oscar voor het beste aangepaste scenario.

James Ivory won de Oscar voor Call me by your name, een film met een Europese inbreng. De regisseur is de Italiaan Luca Guadagnino, maar Ivory schreef het scenario op basis van het gelijknamige boek van André Aciman.

De 89-jarige Ivory werd al drie maal eerder genomineerd voor de films A Room with a View, Howard’s End, en The Remains of the Day.

In zijn speech prees hij de twee hoofdrolspelers van Call me by your name en regisseur Luca Guadagnino. De scenarist zei dat hij een film wilde schrijven voor ‘iedereen die ooit een eerste liefde heeft ervaren: of je nou hetero of homo bent, of alles wat daar tussen ligt.’

De 89-jarige man bedankte ook zijn twee voormalige zakenpartners met wie hij in de jaren tachtig en negentig talloze films maakte: Ruth Prawer Jhabvala en producent Ismael Merchant. ‘Zonder onze samenwerking was ik hier nooit gekomen en had ik deze prijs nooit gewonnen.’

Onze filmkenner, Jeroen Struys, noemde Call me by your name ‘wellicht de mooiste liefdesfilm die u dit jaar kan zien in de cinema’. De film is een ode aan de liefde, aan eten, dansen, lezen, praten en dolce far niente. Een bron die blijft geven en een film om opnieuw en opnieuw te zien, tot de zon weer gaat schijnen.