Verkiezingsuitslag verdeelt Italië
Silvio Berlusconi Foto: ap
De centrumrechtse coalitie van Berlusconi lijkt op de eerste plaats te eindigen. Maar veel reden tot feest heeft Berlusconi niet: het blok is niet groot genoeg om een meerderheid te vormen. En binnen de coalitie is Berlusconi niet de grootste: de radicaal-rechtse Lega Nord heeft meer kiezers kunnen overtuigen dan de oud-premier.

De Vijfsterrenbeweging wordt de grootste afzonderlijke partij, met een grote voorsprong op andere partijen. Maar de partij liet eerder weten geen coalitie te willen vormen, en om alleen een regering te vormen is ze niet groot genoeg. De Vijfsterrenbeweging haalt 30 procent, maar voor een meerderheid is zo'n 40 procent nodig, 

Het centrumrechtse blok zou volgens voorlopige uitslagen 37 procent behalen, ook onvoldoende om een parlementaire meerderheid te vormen. Binnen het grootste blok, dat bestaat uit een coalitie van Berlusconi’s liberale partij Forza Italia, de radicaal-rechtse Lega Nord en het veel kleinere neofascistische Broeders van Italië, heeft de Lega een lichte voorsprong op Forza Italia.

De Partito Democratico (PD) van gewezen premier Matteo Renzi krijgt een klap en belandt op zo'n 20 procent. 

De regeringsvorming dreigt erg moeilijk te worden. Ook een regering die de uitslag van de verkiezingen meest respecteert ligt moeilijk: Lega Nord en de Vijf Sterren staan op veel vlakken ver van elkaar verwijderd. 

Definitieve uitslagen zijn er nog niet. Die komen er pas in de loop van de dag. Het kan nog een poos duren voordat er een helder beeld ontstaat van de zetelverdeling in Kamer en Senaat. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig