Oppositiepartij verandert van idee: ex-burgemeester wordt dan toch lijsttrekker
Carl Vereecke (rechts) en Geert Veldeman draaien de rollen om. Foto: eva

Ex-burgemeester Carl Vereecke wordt toch lijsttrekker. Niet zoals verwacht voor de provinciale verkiezingen, maar wel voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij oppositiepartij Nieuw Kuurne wordt daarmee teruggekomen op een eerder gemaakte beslissing.

Nadat Carl Vereecke niet werd verkozen als lijsttrekker voor de provinciale lijst van Open VLD liet hij meteen weten dat hij opnieuw volledig voor Kuurne gaat. Al snel was duidelijk dat Vereecke, die al van 2001 tot 2012 burgemeester was, een gooi wilde doen naar een derde ambt. Maar binnen de enige Kuurnse oppositiepartij was al beslist dat hij enkel een rol zou spelen als lijstduwer en dat dokter Geert Veldeman van de burgerbeweging Nieuw Kuurne de lijst zou trekken. Nu worden de rollen toch nog omgedraaid. “Het was uiteraard een lastige beslissing. Ik had ambitie om burgemeester te worden, maar in het belang van de gemeente heb ik mijn eigen ambities opgeborgen”, zegt Geert Veldeman die zijn plaats opgaf. “Door Carl als lijsttrekker uit te spelen geloven we dat onze partij nog beter zal scoren. Carl heeft meer bestuurservaring en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen scoorde hij met meer dan 1.700 voorkeursstemmen het allerbeste in Kuurne.”

“Altijd ingezet voor Kuurne”

Ondertussen heeft Vereecke de ontgoocheling dat hij als gedeputeerde werd gepasseerd als lijsttrekker verteerd. “Misschien ben ik te braaf voor politiek. Maar politiek mag niets worden van stoute mensen”, vat hij het samen.

De gewezen burgemeester wil niet dat er verkeerde conclusies worden getrokken nu hij zijn pijlen anders richt. “Kuurne is geen tweede keuze, dat is nooit zo geweest. Mijn gemeente was en is mijn eerste liefde. Ik wilde zes jaar geleden burgemeester blijven, maar dat was niet gelukt en dan kreeg ik de kans om gedeputeerde te worden. Maar als fractieleider voor onze partij ben ik mij altijd blijven inzetten voor Kuurne. Na zes jaar hard werken was het logisch om voor de provincie te gaan, maar dat vonden ze binnen mijn partij blijkbaar niet.”

Geen provincie meer

De uittredende gedeputeerde komt niet meer op voor de provincie. “Dat was de voorwaarde voor het lijsttrekkersschap. Zowel mijn partijgenoten als ikzelf willen niet dat er ook maar een beetje dubbelzinnigheid is over mijn ambities.”

En laat het duidelijk zijn. ­Vereecke is kandidaat burgemeester. “Net zoals bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen willen we opnieuw de grootste partij worden. En dan hopen we dat er dit keer wel rekening wordt gehouden met het oordeel van de kiezer. Maar bij potentiële coalitiepartners is alles wel bespreekbaar. Wat mijn taak ook wordt, het is niet mijn bedoeling om te stoppen met politiek. Ik neem altijd mijn verantwoordelijkheid, ook bij tegenslagen, dat heb ik zes jaar geleden gedaan en dat doe ik nu ook weer.”

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig