Arnaud Démare wint eerste rit Parijs-Nice na onwaarschijnlijke millimeterspurt, Wellens komt net tekort
Foto: BELGA

Arnaud Démare heeft na een millimeterspurt de eerste rit in Parijs-Nice gewonnen. De Franse kampioen was in de laatste meters in een stevig duel verzeild geraakt met de Spanjaard Izaguirre, maar na een fotofinish bleek Démare met enkele millimeters als eerste over de streep te komen. Tim Wellens plaatste zijn ultieme jump net te laat en werd vierde. Démare mag ook de eerste gele leiderstrui aantrekken.

Niet de spurters, maar de punchers kregen in de eerste korte rit van amper 135 kilometer een uitgelezen kans om ritwinst en de eerste gele leiderstrui te grijpen. De laatste twee kilometer liepen op de Côte de Meudon stevig omhoog met stijgingspercentages tussen 6 en 12 procent. Spek naar de bek van mannen als Matteo Trentin, Julian Alaphilippe of Alexis Vuillermoz. Of van de Belgen? Ook Dylan Teuns en Tim Wellens konden de arrivée wel pruimen. “Ik ga zeker iets proberen”, klonk het bij de eerste voor de start.

Belgisch kleurde de etappe sowieso al nog voor de renners Meudon in het vizier kregen met Jurgen Roelandts die voor het lange offensief koos. Onze landgenoot bij BMC kreeg met Pierre Rolland en Pierre-Luc Périchon twee Fransen mee in zijn zog. Het trio pakte mooie publiciteit voor hun ploegsponsors, maar meer zou er niet inzitten. Onder de regenwolken rook ook Frans kampioen Arnaud Démare zijn kans op succes en zijn ploegmaten lieten de koplopers nooit verder uitlopen dan drie minuten. Op veertien kilometer van het einde was hun verhaal ten einde.

Arnaud Démare wint eerste rit Parijs-Nice na onwaarschijnlijke millimeterspurt, Wellens komt net tekort
Foto: BELGA

Opgave Van Garderen

De eerste rit is altijd een stressvolle bedoening en niet zelden eist die nervositeit ook slachtoffers. Tejay Van Garderen, ploegmaat van Teuns bij BMC, was de pechvogel van de openingsrit en moest opgeven na een valpartij.

In aanloop naar de slothelling steeg het stressniveau met enkele gradaties en ook dat leidde tot een valpartij, waarbij Edward Theuns zonder grote gevolgen tegen het asfalt ging. FDJ bracht Démare in een zetel naar de voet van de Côte de Meudon, maar het was Alexis Vuillermoz die als eerste de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gooide. De Fransman van AG2R-La Mondiale sloeg meteen een mooi gat, maar op de kasseitjes kraakte hij en in de laatste honderd meters ging het peloton nog over hem.

Daarna werd het spurt van de stervende zwanen met in de hoofdrol Arnaud Démare en Gorka Izaguirre. De twee streden tot op de streep voor de overwinning, maar het was pas na een finishfoto dat duidelijk werd dat de Franse kampioen met enkele millimeters verschil de overwinning pakte. De snelste spurt kwam eigenlijk van Tim Wellens, maar de Limburger plaatste zijn eindjump net te laat en pzetten, maar kwam te laat en werd pas vierde.

Tim Wellens: “Mijn sprint vroeger moeten inzetten”

“Ik had mijn sprint iets vroeger moeten aanzetten”, zei Tim Wellens na afloop. Wellens had de finish verkend op zaterdag en wist toen al dat Démare een stevige klant zou worden op de hellende finish. Zo bleek dus ook zondag. “Het was een hectische finale”, legde de Limburger uit, “maar de ploeg deed zijn werk en mijn ploegmaten hielden me goed vooraan. De sprint zelf was wel wat raar omdat Vuillermoz toch echt wel ver mocht rijden. Niemand zette aan en ik dacht dat hij het zou halen, maar hij viel helemaal stil.”

Wellens zat goed geplaatst in die sprint. “Het was geen typische Wellens-aankomst, maar ook niet voor de sprinters, dus het was een beetje vreemd. “Toen er werd aangezet, had ik een goed gevoel. Ik zat in het wiel van Démare, maar ik wacht gewoon te lang, ik kom nog wel terug, maar te laat. Ik win niet, maar ik doe ook geen slechte zaak. Het klassement? Zoals ik al zei: dat bekijk ik dag per dag.”

Gevallen Edward Theuns: “Kans verkeken”

Edward Theuns ging in de aanloop naar de slothelling hard tegen de grond en vloekte daar hard om. “Het was vandaag mijn enige kans om me te tonen. Morgen is het ook een massaspurt, maar dan mag ik niet meespurten omdat we alles op Bauhaus zetten. Kans verkeken en daar ben ik echt kwaad om, ja. Net als in de Omloop voelde ik me goed, maar kan ik dat door pech niet tonen.”

De schade viel gelukkig wel mee. “Ik ben hard op mijn hoofd gevallen, maar buiten wat last van mijn nek, is het niet te erg.”

Uitslag:

1. Arnaud Démare

2. Gorka Izaguirre

3. Christophe Laporte

4. Tim Wellens

5. Mike Teunissen

6. Julian Alaphilippe

7. Patrick Konrad +2”

8. Dylan Teuns +2”

9. Matteo Trentin

10. Jon Izaguirre +2”

Arnaud Démare wint eerste rit Parijs-Nice na onwaarschijnlijke millimeterspurt, Wellens komt net tekort
Foto: BELGA

Stand:

1. Arnaud Démare (Fra/FDJ) de 135 km in 3u07:29 (gem. 43,20 km/u)

2. Gorka Izagirre (Spa/TBM) op 0:04

3. Christophe Laporte (Fra/COF) 0:06

4. Tim Wellens (Bel/LTS) 0:10

5. Mike Teunissen (Ned/SUN) 0:10

6. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:10

7. Patrick Konrad (Oos/BOH) 0:12

8. Dylan Teuns (Bel/BMC) 0:12

9. Matteo Trentin (Ita/MTS) 0:12

10. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:12

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig