De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi is bij het uitbrengen van zijn stem door een halfnaakte activiste verrast. ’Berlusconi, jij hebt afgedaan’, stond geschreven op het naakte bovenlichaam van de vrouw, die zondag in een kiesbureau in Milaan op een tafel was geklauterd. De meervoudige ex-premier treedt bij de parlementsverkiezingen met zijn partij Forza Italia aan. Door een veroordeling wegens belastingontduiking mag hij zelf geen kandidaat zijn.

De 81-jarige politicus reageerde met humor. ‘Mijn tijd voorbij? Ja, dat klopt, Ik moet hier niet meer aanschuiven’, zei hij volgens het persbureau Ansa, waarbij hij verwees naar de lange wachttijden in het kiesbureau. De vrouw werd door bewakers uit het lokaal verwijderd.

Berlusconi is dergelijke acties van feministes gewoon. Al bij de laatste verkiezingen van 2013 werd hij op gelijkaardige manier bij het stemmen begroet. Hij staat bekend voor zijn voorliefde voor vrouwelijk schoon, en kwam in opspraak door het bunga-bunga-seksschandaal.

Stembrieven herdrukt

Bij de parlementsverkiezingen op Sicilië is een en ander verkeerd gelopen. In Palermo moesten zaterdagnacht duizenden stemformulieren wegens een fout herdrukt worden. Daarom gingen enkele kiesbureaus met vertraging open. ‘Een schandaal’, tweette senaatsvoorzitter en partijleider van het linkse Liberi e Uguali, Pietro Grasso, die in Palermo opkomt. ‘Op de belangrijkste dag van de democratie zijn vertragingen en blunders onaanvaardbaar.’

In de voormiddag leken de problemen echter achter de rug. In Palermo brengt ook president Sergio Mattarella zijn stem uit. De kiesbureaus zijn tot 23 uur open.

Niemand kan het resultaat van de verkiezingen voorspellen. In de peilingen ligt het centrumrechtse blok van Berlusconi voorop, de sterkste onafhankelijke partij is de Vijfsterrenbeweging. Volgens alle peilingen zou ze een regeringsmeerderheid evenwel niet halen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig