REACTIES. Teleurstelling en opluchting na groen licht voor ‘GroKo’
SPD-jongerenvoorzitter Kühnert voerde campagne tegen de ‘GroKo’, en blijft kritisch. Foto: BELGAIMAGE

Waarnemend Duits bondskanselier en CDU-voorzitter Angela Merkel is opgelucht over de onverwachte duidelijke goedkeuring van de SPD-partijleden voor een nieuwe, grote coalitie met de CDU/CSU. ‘Ik feliciteer de SPD met dit duidelijke resultaat en verheug me op de verdere samenwerking voor het welzijn van ons land’, maakte de CDU in naam van Merkel bekend op Twitter.

Martin Schulz, de gewezen voorzitter van de SPD, is tevreden met de stem van de partijleden voor een coalitie met de CDU/CSU. ‘Ik ben blij met het resultaat’, zei hij aan de krant Süddeutsche Zeitung. Het resultaat kan volgens hem Duitsland en Europa op het voorplan brengen en de SPD sterker maken.

Schulz werkte mee aan het coalitieverdrag. Hij trad echter af als voorzitter van de SPD, omdat hij steeds meer kritiek had gekregen. Ook het plan om minister van Buitenlandse Zaken te worden in het nieuwe kabinet, liet hij na twee dagen varen. Er was immers massaal protest gekomen omdat hij eerder had uitgesloten in het kabinet van Merkel IV te zullen zetelen.

Kevin Kühnert, de voorzitter van de jongerenafdeling van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD (Jusos), is minder enthousiast. Hij is ontgoocheld over de keuze van de partijleden om in zee te gaan met de CDU/CSU in een nieuwe grote coalitie, zegt hij eveneens op Twitter.

Kühnert ging voorop in de strijd tegen een nieuwe ‘GroKo’. Hij zegt nog steeds kritisch te staan tegenover de coalitie. ‘De SPD moet meer zijn zoals in de afgelopen weken en minder zoals in de afgelopen jaren. Daarvoor zal Jusos zorgen. Geen SPD-vernieuwing zonder ons. Morgen begint het.’

Eerder al reageerde Annegret Kramp-Karrenbauer, secretaris-generaal van de conservatieve partij CDU, opgelucht met de keuze van de SPD-partijleden om in zee te gaan met de partij van waarnemend bondskanselier Angela Merkel. ’Is een goede beslissing voor Duitsland’, zegt ze zondag op Twitter. Ze is tevreden met de grote goedkeuring binnen de sociaaldemocratische partij voor de coalitie.

Onze eigen premier Charles Michel is ervan overtuigd dat de Duitse regering een ’drijvende kracht kan zijn voor het Europese project’. ‘Nu het resultaat duidelijk is, moeten we een versnelling hoger schakelen. Er is geen tijd te verliezen.’, aldus de eerste minister in een persbericht.

Volgens de premier trekt de economische groei aan en zijn in Europa nog nooit zoveel burgers aan het werk geweest. ‘Laat ons dus het momentum grijpen om resoluut stappen vooruit te zetten. Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid.’

Dat de leden van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD instemmen met een coalitie met de CDU/CSU, is goed nieuws voor Europa. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron.

De Franse president ‘verheugt zich over het resultaat van de stemming van de SPD’, aldus het Franse presidentschap. ‘Dit is goed nieuws voor Europa. Frankrijk en Duitsland zullen vanaf de komende weken samenwerken om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en het Europees project te doen vooruitgaan.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig