Tom Lenaerts over De Pauw: 'Zijn straf is absoluut niet in verhouding'
Foto: Wim Kempenaers
Televisiemaker Tom Lenaerts vindt dat zijn vriend en collega Bart De Pauw te zwaar gestraft is na meldingen over grensoverschrijdend gedrag. ‘Zijn straf staat absoluut niet in verhouding tot de mogelijke feiten’, zegt Lenaerts in een interview met Het Laatste Nieuws. Na meldingen vorig najaar verlengde de VRT het contract met Bart De Pauw niet meer en haalde de omroep ‘Twee tot de zesde macht’ abrupt van het scherm. De Pauw kwam zelf met het nieuws naar buiten in een internetfilmpje.

Begin vorige maand trok De Pauw zich terug als zaakvoerder bij productiehuis Koeken Troef. De Pauw blijft wel aandeelhouder van het productiebedrijf, maar laat de leiding ervan aan zijn echtgenote over. De VRT werkt wel nog samen met De Pauws productiehuis Koeken Troef. Zo staat er nog een seizoen van ‘Twee tot de zesde macht’ op stapel. De Pauw besliste samen met Jan Verheyen om niet mee te spelen in de film De Collega’s 2.0, omdat er intussen een gerechtelijk onderzoek loopt.

‘Nooit iets gemerkt’

Tom Lenaerts is een goede vriend van De Pauw. ‘Je bent een vriend in álle tijden’, zegt Lenaerts in Het Laatste Nieuws. ‘Maar tegelijk: je kan een mens nooit helemaal kennen. Dus wat als er wél dingen zijn gebeurd? Dan wil ik respect opbrengen voor de mensen die er mogelijk slachtoffer van zijn geweest.’ Lenaerts hoopt dan ook dat de onderste steen snel boven komt. 'Hoe sneller alles uitgeklaard wordt, hoe beter – voor iedereen', klinkt het. Lenaerts zegt zelfs ‘nooit iets gemerkt van de dingen waar hij nu van wordt beschuldigd'.

Pets Geven

De me-toobeweging die na het Weinsteinschandaal op gang kwam, heeft Tom Lenaerts zelf niet aan het wankelen gebracht. Hij gaat bijvoorbeeld niet anders met zijn medewerkers om. 'Ik vind dat allemaal niet zo moeilijk, die vervagende grenzen. Elke weldenkende mens wéét toch waar die grens ligt? Het is de machtsverhouding die het moeilijk maakt', klinkt het.

'Ik zou hier perfect kunnen flirten met een 21-jarige stagiaire die hier héél graag wil werken. Maar dat doe ik niet. Punt. Want dan ga ik voorbij een hele vieze grens: eigenlijk zou zo'n meisje mij, als vijftigjarige, op zo'n moment een pets in mijn gezicht moeten geven, maar dat durft ze dan niet, net door die machtsverhouding. En dat is niet oké. Met andere woorden: het is mijn verantwoordelijkheid om, als ik in een machtspositie zit, respectvol om te gaan met vrouwen. Die grens is helemáál niet vaag.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig