Belgian Tornados plaatsen zich voor finale op WK indooratletiek, Berings strandt in halve finales
Foto: BELGA

De Belgian Tornados, het 4x400m-estafetteteam, heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het WK atletiek indoor in Birmingham. De drie Borlées en Jonathan Sacoor finishten als eerste in de eerste reeks in 3:05.22, goed voor hun twintigste internationale finale (inclusief Spelen, WK’s, EK’s en World Relays, indoor en outdoor).

Met Dylan Borlée als startloper liepen de Tornados de hele race in tweede positie. Slotloper Kevin Borlée perste er in het slot een spurtje uit en zo stak België Polen nog voorbij. Polen werd tweede in 3:05.24, voor Trinidad & Tobago (3:05.96) en Tsjechië (3:06.40).

In de tweede reeks was de zege voor de Verenigde Staten, in 3:04:00, ruim voor Groot-Brittannië (3:05.29), Spanje (3:07.52) en de Dominicaanse Republiek (3:10.45). De zes finalisten zijn zo (in volgorde van tijd): de Verenigde Staten, België, Polen, Groot-Brittannië, Trinidad & Tobago en Tsjechië. Zondag in de finale kunnen de Belgen een negende medaille (waaronder drie gouden) toevoegen aan hun intussen al indrukwekkend palmares. Zondag in de finale kunnen de Belgen een negende medaille (waaronder drie gouden) toevoegen aan hun intussen al indrukwekkend palmares.

“Opgelucht”

“We zijn opgelucht met de kwalificatie”, opende Jonathan Borlée na afloop. “Er zaten sterke teams in onze reeks, met wereldkampioen outdoor Trinidad & Tobago en Europees kampioen indoor Polen. De chrono is ook zeer goed, onze tweede snelste ooit.”

Ook startloper Dylan Borlée was tevreden na afloop. “Ik moest in de buitenbaan openen, maar was toch tevreden over mijn start. Ik wist dat de Pool achter mij (Karol Zalewski, red) mij snel zou inhalen, maar ik ben mijn race blijven lopen. Ook belangrijk: we hebben ons als reekswinnaar geplaatst, hetgeen ons voor de finale een goede baan oplevert. De piste kan overigens doorslaggevend worden. Het is een oplopende baan, moeilijk om aan je lijn te blijven, maar dat stoort mij niet. Of een medaille erin zit? Dat weet ik niet. De concurrentie is sterk. Het zal een echte veldslag worden.”

Debutant Jonathan Sacoor miste zijn debuut niet. “Ongelooflijk, alles ging goed”, riep de 18-jarige na zijn race uit. “Ik kreeg de stok in tweede positie en had een beetje schrik voorbijgestoken te worden door mijn gebrek aan ervaring. Maar dat gebeurde niet, waarna Kevin het helemaal kon afmaken.”

Coach Jacques Borlée: “Mogen fier zijn”

“We mogen heel fier zijn. Chapeau voor de achttien atleten die de voorbije jaren deel hebben uitgemaakt van dit project”, verklaarde coach Jacques Borlée zaterdag na afloop van de door de Belgen gewonnen eerste reeks. Jonathan Sacoor, Dylan, Jonathan en Kevin Borlée haalden het in 3:05.22.

“Ze hebben alle vier heel goed hun race ingedeeld”, zei Jacques Borlée. “Dylan voegde als tweede in. Daarna verloren we een beetje tijd in de eerste tweehonderd meter. De overgang van Jonathan naar Sacoor had sneller gekund, maar ze deden dit voor de eerste keer. De Poolse slotloper (Jakub Krzewina, nvdr.) vertrok niet te snel om zo voldoende reserve te hebben voor de laatste vijftig meter. Kevin speelde het heel goed en stak hem voorbij voor de laatste bocht. Anders zou het moeilijk geweest zijn.”

Dankzij hun eerste plaats in hun reeks krijgen de Belgian Tornados een goede baan (5), achter de VS (snelste in 3:04.00). “Het is een zeer goede baan, maar het wordt helemaal niet gemakkelijk. Trinidad en Tobago recupereert Deon Lendore, Tsjechië Pavel Maslak en Polen Rafal Omelko”, waarschuwde Jacques Borlée. Het drietal liep vrijdag de reeksen en de halve finales van de 400m, Lendore en Maslak komen zaterdagavond in actie in de finale.

Berings strandt in halve finales

Eline Berings is zaterdag uitgeschakeld in de halve finales van de 60 meter horden op het WK indooratletiek in het Britse Birmingham. De 31-jarige loopster eindigde in 8.14 als zesde in haar halve finale, wat niet volstond voor een finaleticket. De eerste twee van de drie halve finales en de atletes met de twee snelste verliezende tijden stoten door naar de finale, die zaterdag om 21u55 (Belgische tijd) van start gaat. Berings, na twee zware knieblessures weer op niveau, liet de 16e chrono noteren van de 24 halvefinalisten. De Amerikaanse Kendra Harrison liep met 7.79 de scherpste tijd. Berings, die een seizoensbeste van 8.05 achter haar naam heeft, mikte in Birmingham op een plaats in de top 12. Haar Belgische record bedraagt 7.92, waarmee ze in 2009 Europees indoorkampioene werd.

Nipt goud voor Fransman in zevenkamp

De Fransman Kevin Mayer heeft de gouden medaille behaald in de zevenkamp op het WK indooratletiek in het Britse Birmingham. Met 6.348 punten deed Mayer amper vijf punten beter dan zijn Canadese rivaal Damian Warner (6.343 ptn). De Est Maicel Uibo pakte het brons met 6.265 punten. Mayer verovert zo zijn derde gouden medaille in een jaar, na zijn Europese indoortitel in maart 2017 en zijn outdoorwereldtitel in Londen in augustus 2017.

Venezolaanse Rojas pakt goud in het hink-stap-springen

De Venezolaanse Yulimar Rojas is zaterdag op het WK atletiek indoor in Birmingham wereldkampioen hink-stap-springen geworden. Rojas sprong met 14m63, verder dan de Jamaicaanse Kimberly Williams (14m48) en de Spaanse Ana Peleteiro (14m40).

De 22-jarige Rojas voegt zo nog een titel toe aan haar mooi palmares. Vorig jaar werd de Venezolaanse in Londen ook al wereldkampioen outdoor, met een sprong van 14m91. Dat was toen de eerste wereldtitel atletiek ooit voor het Zuid-Amerikaanse land.

Walsh verlengt wereldtitel in het kogelstoten

De Nieuw-Zeelander Tomas Walsh heeft zaterdag op het WK atletiek indoor in Birmingham zijn wereldtitel in het kogelstoten verlengd.Met een worp van 22m31 bleef Walsh de Duitser David Storl (21m44) en de Tsjech Tomas Stanek (21m44) voor. Walsh volgt zo zichzelf op. De Nieuw-Zeelander pakte twee jaar geleden in Portland ook al goud. Ook vorig jaar op het WK outdoor in Londen was hij de beste.

Ethiopische zegeviert op 1.500 meter

Genzebe Dibaba heeft zaterdag op het WK indooratletiek in het Britse Birmingham de 1.500 meter op haar naam geschreven. De 27-jarige Ethiopische liep na 4:05.27 over de meet, en hield de Britse titelhoudster Laura Muir (4:06.23) en de Nederlandse Sifan Hassan (4:07.26) achter zich. Dibaba, die de titel op de afstand al haalde in 2012, won eerder op het WK al de 3.000 meter.

Husillos pakt goud op 400 meter

De Spanjaard Oscar Husillos heeft zaterdag de wereldtitel behaald op de 400 meter op het WK indooratletiek in het Britse Birmingham. Hij haalde het in 44.92. Luguelin Santos (45.09) uit de Dominicaanse Republiek werd tweede. De Tsjechische tweevoudige titelhouder Pavel Maslak (45.47) moest tevreden zijn met het brons. Bij de vrouwen was Courtney Okolo de winnares van het goud. De 23-jarige Okolo snelde naar de zege in 50.55. Haar landgenote Shakima Wimbley (51.47) pakte het zilver, voor de Britse Eilidh Doyle (51.60).

Brits goud op 60 meter

Christian Coleman heeft zaterdag op het WK indooratletiek in het Britse Birmingham de titel gepakt op de 60 meter. De Amerikaan eindigde in een tijd van 6.37, en hield zo de Chinees Su Bingtian (6.42) achter zich. De Amerikaan Ronnie Baker (6.44) ging met het brons aan de haal.