'In katholieke scholen waar hoofddoeken toegelaten zijn, loopt dat goed'
Foto: WAS

Terwijl twee gemeenschapsscholen van GO! in hoger beroep gaan tegen het verbreken van het hoofddoekenverbod, blijft het katholiek onderwijs tegen een algemeen verbod. Toch zijn er veel katholieke scholen in Vlaanderen waar zo’n verbod wel geldt. Volgt u nog?

‘Daar waar de Raad van State het hoofddoekenverbod op twee GO!-scholen vernietigt, voert het katholiek onderwijs juist een verbod in. Als we met de verschillende onderwijsverstrekkers zouden kunnen samenzitten, zou dat al een grote stap zijn.’ De topvrouw van GO!, Raymonda Verdyck, legde vrijdagochtend op Radio 1 opnieuw de verwarring bloot die het hoofddoekenverbod met zich meebrengt.

Zo kiest het gemeenschapsonderwijs ervoor om een verbod te handhaven op nagenoeg alle scholen. Volgens Verdyck ligt de nadruk van GO! zeer sterk op het verbindende aspect op school en moeten schoolomgevingen een plek zijn waar iedereen zich thuisvoelt. Het katholiek onderwijs is in principe tegen een algemeen verbod, maar heeft ook enkele scholen waar wel een verbod geldt.

Kledingvoorschriften

Alleen al in Maasmechelen, waar elf leerlingen naar de rechtbank stapten omdat ze geen hoofddoek meer mochten dragen op GO!-scholen, is de situatie complex. Een van de elf meisjes koos er namelijk voor om naar een katholieke school over te stappen, waar in principe geen algemeen hoofddoekenverbod geldt. Maar de katholieke school die ze koos, handhaaft wel een verbod. Bij uitbreiding zijn er ook heel weinig Limburgse katholieke scholen waar leerlingen een hoofddoek mogen dragen.

‘Aangezien wij in het katholiek onderwijs vertrekken vanuit levensbeschouwing, hebben we geen algemeen verbod op levensbeschouwelijke kentekens’, verduidelijkt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. ‘Dat zou ook vreemd zijn als er kruisbeelden aan muren en boven schoolborden hangen. In de scholen waar de hoofddoek wordt toegelaten, loopt dat eigenlijk goed. Wel is het zo dat sommige scholen een beleid rond het dragen van een hoofddoek hebben in hun schoolreglement. Zo zijn er scholen waar een volledig verbod geldt, scholen met een verbod op het dragen van een hoofddoek in de klas, maar niet op de speelplaats, en scholen waar het dragen van een hoofddoek wel is toegestaan op klasuitstappen maar niet op het schoolterrein.’

Het respecteren van levensbeschouwelijke kentekens en tegelijkertijd een hoofddoekenverbod op sommige scholen klinkt paradoxaal, maar hoeft niet tegenstrijdig te zijn, stelt Boeve. ‘In katholieke scholen waar hoofddoeken verboden zijn, zijn andere hoofddeksels zoals petten dat soms ook. Dan valt dat onder de kledingvoorschriften van het schoolreglement, zoals geen spaghettibandjes of geen te korte rokken.’

Overkoepelende regeling

Een overkoepelende regeling voor het dragen van hoofddoeken op school is alleszins nog veraf. GO!-topvrouw Raymonda Verdyck brak op Radio 1 een lans om gesprekken te voeren, maar gaf onmiddellijk aan dat het haar ‘niet zo evident lijkt om dat politiek te regelen’ en bleef bij het standpunt dat samenleven en samen leren beter werkt zonder dan met hoofddoek op school.

Lieven Boeve bepleit daarentegen al langer het recht om een hoofddoek te dragen op school en zei in 2015 nog dat het tijd was om het verbod overal weg te werken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig