KMI handhaaft code oranje tot zaterdagvoormiddag
Het verkeer op de Brusselse Ring raakte urenlang amper vooruit Foto: photo news

De winterprik heeft vrijdag voor een recordspits op Vlaamse snelwegen gezorgd. Op het piekmoment stond goed 250 kilometer file, en de spits duurde ook veel langer dan normaal. Het KMI waarschuwt intussen voor gladheid tot zaterdagvoormiddag.

Op heel wat snelwegen werd de snelheid vrijdagmiddag door de winterse neerslag verlaagd naar 70 of 90 kilometer per uur. Op plaatsen waar dynamische verkeersborden geplaatst zijn, werden weggebruikers gewaarschuwd voor gladheid en ijzel. Volgens het Verkeerscentrum passen de meeste weggebruikers hun snelheid goed aan.

De avondspits toonde zich vervolgens een erg zware. Dat kondigde zich al aan om 13.30 uur, toen in heel het land al 80 kilometer file opgetekend werd, een uitzonderlijk hoge waarde voor dat moment. Iets over 18 uur was de grens van 500 kilometer file op Belgische snelwegen bereikt, en wat later leek de 600 kilometer in zicht.

Specifiek op Vlaamse snelwegen was de piek er omstreeks 17.30 uur. Met 250 kilometer file was er toen sprake van de zwaarste avondspits tot dusver dit jaar. De sneeuw had er op vele plaatsen voor gezorgd dat het verkeer gewoon stilviel. Dat gebeurde vooral op de Brusselse ring, die volledig rood kleurde, en in de regio Gent. Ook in Antwerpen waren de files aanzienlijk, maar daar is dat minder ongebruikelijk op een vrijdagavond.

Gladde nacht

Bovendien liep de avondspits flink uit, 'en nog geen klein beetje', aldus Peter Bruycninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen heeft het KMI gewaarschuwd dat het nog tot zaterdagvoormiddag glad kan zijn op de wegen. De hele tijd zal code oranje gehandhaafd blijven.

'In de loop van de nacht wordt het overwegend droog, maar omdat de temperaturen negatief blijven is het tot in de loop van zaterdagvoormiddag opletten voor gladheid door ijsplekken en verharde sneeuw, klinkt het in een mededeling. En ook al heeft Wegen en Verkeer sinds donderdagavond 2.000 ton aan smeltmiddelen gebruikt, dan nog zullen niet alle wegen vrijdagnacht sneeuw- en ijsvrij zijn.

Wegen en Verkeer raadt iedereen dan ook aan om voor een verplaatsing de verkeersinformatie op te volgen via het Vlaams Verkeerscentrum. Indien mogelijk stellen automobilisten hun verplaatsingen beter uit tot wanneer de wegen sneeuw- en ijsvrij zijn.

Bus- en vliegverkeer

Op Brussels Airport zijn vrijdagavond ook een 130-tal vluchten geschrapt door de sneeuwval. Dat meldt een woordvoerster van de luchthaven. Niet alle pistes zijn meer in gebruik, door de beperkte zichtbaarheid en gladheid.

De luchthaven blijft de situatie van nabij opvolgen. Ze roept passagiers op om contact te nemen met hun luchtvaartmaatschappij alvorens naar de luchthaven te komen en om voldoende tijd uit te trekken om er te geraken.

Het winterweer verstoorde vrijdagavond ook het busverkeer in Vlaams-Brabant en Limburg. Reizigers moeten er rekening houden met vertragingen tussen 10 en 45 minuten en met gewijzigde trajecten. Dat meldt openbaarvervoersmaatschappij De Lijn.

In Vlaams-Brabant blijven de bussen op de hoofdwegen en worden de lussen via deelkernen niet gereden. Heel wat bussen staan onderweg stil door de hevige sneeuwval. De bussen rijden er met grote vertragingen. Ook in Limburg rijdt slechts een beperkt aantal bussen. Elders in Vlaanderen blijft de hinder voorlopig beperkt. Reizigers moeten er wel rekening houden met lichte vertragingen en mogelijk moet er plaatselijk omgereden worden.

De Lijn waarschuwt de reizigers dat de situatie op het terrein snel kan veranderen, als de sneeuwbuien toenemen of verder opschuiven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in