Verenigde Staten verkopen antitankraketten aan Oekraïne
De VS en zijn Westerse bondgenoten steunen Oekraïne in zijn conflict met rebellen in de separatistische regio’s van het Donetsbekken en Loehansk, na de annexatie van de Krim door Rusland. Foto: AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS heeft donderdag de verkoop goedgekeurd van antitankraketten aan Oekraïne. Het gaat om het Javelin-systeem. De beslissing riskeert ergernis op te wekken in Moskou, vijand van Kiev.

Uit een persbericht van het federale agentschap voor militaire contracten, het Defense Security Cooperation Agency (DSCA), blijkt dat de Oekraïense regering 210 raketten en 37 raketlanceerders wil kopen voor een totale kostprijs van 47 miljoen dollar. Medewerkers van de overheid en VS-contractanten zullen de wapens transporteren en de Oekraïense troepen opleiden, die op dit moment vechten met pro-Russische rebellen in het oosten van het land.

‘Het Javelin-systeem zal Oekraïne helpen om zijn defensiecapaciteit op lange termijn uit te bouwen, zodat het zijn soevereiniteit en territoriale integriteit kan beschermen’, klinkt het.

Annexatie van de Krim

De VS en zijn Westerse bondgenoten steunen Oekraïne in zijn conflict met rebellen in de separatistische regio’s van het Donetsbekken en Loehansk, na de annexatie van de Krim door Rusland. In het verleden waakte Washington er wel over om geen olie op het vuur te gooien door te weigeren om Kiev een ‘dodelijk’ arsenaal te leveren. Dat zou de al gespannen relaties met Moskou nog verslechteren.

‘De verkoop zal het militaire evenwicht in de regio niet veranderen’, zegt het DSCA nog in het persbericht. Tenzij het parlement zijn veto stelt, zullen het Amerikaanse Lockheed Martin en Raytheon de wapens binnen twee maanden beginnen te leveren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig