Fiscus jaagt op bitcoin-beleggers
Bill Gates waarschuwt: cryptomunten, zoals de bitcoin, zijn uitermate geschikt voor drugshandel. Foto: belga
De fiscus richt zijn pijlen op Belgen die in cryptomunten beleggen. De eerste dossiers zijn geopend en de honger is nog niet gestild.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) jaagt in toenemende mate op Belgen die beleggen in cryptomunten, zoals de bitcoin. Momenteel zijn er drie dossiers in behandeling. De Belgische fiscus kreeg daarvoor van de Finse belastingdienst informatie doorgespeeld over Belgen die op een Finse beurs voor cryptomunten actief zijn. Met die info in de hand zijn de controleurs verhaal gaan halen bij drie belastingplichtigen. Een vierde dossier is intussen zonder gevolg afgesloten.

Wie speculeert met cryptomunten moet op de winsten een belasting van 33 procent betalen, die hij moet aangeven onder ‘diverse inkomsten’ op zijn belastingbrief. Die regel werd eind vorig jaar ingevoerd. Maar het is moeilijk voor de inspectie om dat af te dwingen, omdat handelaars in cryptomunten handelen via ondoorzichtige buitenlandse handelsplatformen.

Toch is de fiscus van plan om de controle van cryptohandelaars gevoelig te versterken. ‘Dit is een wereld waar voor financiële administraties van alles kan inzitten’, zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Haal het bij de beurzen

Bij de drie lopende onderzoeken kreeg de fiscus informatie over Belgen van een buitenlandse belastingdienst doorgespeeld. Maar tegelijk is de belastingdienst van plan om crypto-beurzen rechtstreeks te benaderen om informatie over landgenoten op te vragen. De fiscus vindt daarvoor inspiratie in de VS, waar de crypto-beurs Coinbase door een rechter werd verplicht om informatie van 13.000 gebruikers over te maken aan de belastingdienst IRS.

‘Er zal worden onderzocht of een soortgelijke vraag als die van de IRS kan worden gesteld’, zegt Adyns. Omdat Coinbase een Amerikaanse vennootschap is, zal de fiscus daarbij een beroep doen op de administratieve bijstand die is voorzien in het dubbelbelastingverdrag met de Verenigde Staten.

Maar het zal niet bij Coinbase blijven. ‘Er zijn verschillende andere websites die handelen in bitcoins en tal van andere cryptomunten’, zegt Adyns. ‘Elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesproken aandacht.’

Bij de belastingdienst willen ze niet verklappen welke triggers de aanleiding vormen om informatie over Belgen op te vragen. ‘Wij gaan onze recepten niet prijsgeven’, klinkt het.

Tegenstand

In elk geval mogen de inspecteurs flink wat tegenkanting van de cryptobeurzen verwachten. Zo vroeg de Amerikaanse IRS aan Coinbase aanvankelijk om informatie over liefst een half miljoen gebruikers. De beurs vocht dat verzoek aan voor de rechter. ‘In een poging om onze klanten, en de hele sector, te beschermen tegen ongewenste bemoeienissen van de overheid’, stelt het bedrijf strijdlustig in een persbericht. De rechter gaf Coinbase deels gelijk: er moest van ‘maar’ 13.000 klanten een beperkte hoeveelheid informatie worden overhandigd. Het bedrijf bestempelde dat als ‘een gedeeltelijke, maar belangrijke overwinning’.

Als Coinbase zich al zo sterk verweert als de Amerikaanse IRS op de deur klopt, is het maar de vraag wat er gebeurt wanneer de Belgische belastinginspectie dat doet. Coinbase gaf op die vraag geen antwoord.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig