Grondwettelijk Hof verwijst fairness tax naar de prullenmand
Foto: BELGA

De fairness tax is nietig verklaard. Toch krijgen bedrijven de betaalde belasting niet terug. ‘Hiermee doet het Grondwettelijk Hof aan politiek.’

De fairness tax is van de baan. Die belasting werd in 2013 ingevoerd door de regering-Di Rupo. Ze moest ervoor zorgen dat bedrijven die dividenden uitkeerden, een minimale belasting betalen – ook al genieten ze van overgedragen verliezen of de notionele-interestaftrek. Ook Frankrijk kent die belasting.

Het Grondwettelijk Hof heeft de belasting nu nietig verklaard. Eerder had ook al het Europees Hof van Justitie geoordeeld dat de belasting strijdig is met de zogenaamde moeder-dochterrichtlijn.

Opmerkelijk is wel dat niet alle bedrijven die de onwettige belasting betaald hebben die kunnen terugvorderen. Enkel de bedrijven die een bezwaarschrift indienden, kunnen dat waardoor de impact voor de begroting beperkt blijft. Daardoor gaat de vernietiging de facto pas op 1 januari 2018 in. De regering-Michel is wel van plan de belasting af te schaffen.

Advocaat Philippe Renier, die belastingbetalers verdedigt, betreurt dat de vernietiging niet retroactief werkt.’Hiermee doet het Grondwettelijk Hof aan politiek. Zo wordt de financiële impact voor de overheid beperkt, zonder dat dit gemotiveerd wordt.’

Dat is volgens Renier een gevaarlijk precedent. ‘Het betekent dus dat een belastingbetaler machteloos is tegen een wetgever die een onrechtmatige en onrechtvaardige belasting invoert.’ Nochtans was bij de invoering al duidelijk dat de wet rammelde, aldus de advocaat. Dat bleek onder meer uit een advies van de Raad van State.

Ook in Frankrijk werd een gelijkaardige wet vernietigd. Die vernietiging werd wel retroactief toegepast.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig