Populaire CD&V, maar amper 3 stemmen voor burgemeester in schoolverkiezing
De stembusgang verliep zoals het hoort: met stemhokjes, een kiescomité en stembiljetten. Foto: kvo

De Vlaamse afdelingen van SP.A en CD&V zijn het meest geliefd bij de leerlingen van de secundaire school Groenhove in Waregem. Dat blijkt uit fictieve verkiezingen die de school woensdag organiseerde voor haar 172 leerlingen van de derde graad.

Zo sloten ze een schoolproject rond verkiezingen af. Het project moet de interesse in politiek bij jongeren aanwakkeren. Een studie uit 2009 toonde namelijk aan dat Vlaamse jongeren slecht scoren op alles wat met burgerzin en politiek te maken heeft.

De stembusgang ging eraan toe zoals het hoort: met stemhokjes, stembiljetten met de originele stemlijsten uit 2014, rode potloden en officiële tellingen achteraf. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kreeg met acht gekleurde bolletjes het meeste voorkeursstemmen.

Uitgeweken Waregemnaar M'Hamed Kasmi en Izegemnaar Geert Bourgeois staan op een gedeelde tweede plaats met elk vijf voorkeursstemmen. Burgemeester Kurt ­Vanryckeghem (CD&V) moet het doen met drie voorkeursstemmen. De verkiezingen zijn uiteraard volledig fictief.