Robbe Ghys gokt en verliest op WK baanwielrennen, Nicky Degrendele uitgeschakeld in het sprintnummer
Robbe Ghys Foto: BELGA

Het sprinttornooi eindigde voor Nicky Degrendele in de 1/8 finale. De Duitse Pauline Sophie Grabosch was duidelijk sneller. Tijdens de WB-wedstrijd in Minsk botste Degrendele in de halve finale ook al op de jonge Duitse. ‘Tegen Marchant reed ik de perfecte race, maar dat was tegen Grabosch niet het geval”, zegt Nicky Degrendele. “Tegen Grabosch gebeurde alles wat ik niet wilde. Dit is een gemiste kans, maar uit gemaakte fouten moet ik leren. In de chronorit mikte ik op het Belgisch record, maar dat zat er niet in. Op training had ik nochtans een goed gevoel, maar de tijd viel tegen.”

Zondag rijdt Degrendele de keirin. Vorig jaar pakte ze brons in Hong Kong. “Dat evenaren, zou mooi zijn. In keirin kan alles. Na het EK in Berlijn, waar ik ten onrechte werd gedeclasseerd, heb ik wat goed te maken. Niemand had verwacht dat ik in Hong Kong een medaille zou pakken. Dit jaar wordt er wel wat verwacht. Keirin is mijn ding. Wellicht heb ik minder schrik dan de rest om in een gat te duiken. Ik zal zoals altijd mijn uiterste best doen.”

Robbe Ghys gokt en verliest

De eerste aanval kwam in de scratch op naam van de Wit-Rus Karaliok. Na 15 ronden muisde Robbe Ghys er vanonder, maar er volgde snel een reactie. Wat later klom Ghys aan boord van een kwartet, maar ook nu kreeg men geen vrijheid. De volgende cartouche werd door de Italiaan Scartezinni afgeschoten. De Australiër Scotson en de bedrijvige Kariolik pikten snel aan. Even voor half koers knalde Ghys uit het peloton weg. De Limburger naderde tot op 50m, maar kreeg het gat op de koplopers niet dicht. Het trio versierde half koers rondewinst, Ghys werd opgeslorpt door het peloton.

De Wit-Rus Karaliok werd de verrassende winnaar voor Scartezzini en Scotson. Ghys eindigde 19de.

“De ontgoocheling is enorm. Ik heb gegokt en verloren. Dat hoort bij de koers. Heb ik een goede dag dan rijd ik dat gat dicht. Door ziekte verliep mijn voorbereiding niet zoals het hoorde. Die extra-prikkels heb ik gemist. Toen het drietal wegreed, wist ik dat het de moment was. Ik wist dat ik in een mum van tijd de kloof naar de kop moest overbruggen. Het was alles of niets. Ik heb gereden voor wat ik waard was. Het resultaat valt tegen”, zuchtte Robbe.

“Nu ga ik mijn hoofd leegmaken na een zware pistewinter. Mijn focus blijft op Tokio 2020. Daar wil ik aantonen dat ik op dit niveau mijn ding kan doen. De ploegenachtervolging viel ook tegen en dus kan ik niet op een geslaagd WK terugblikken. Een uur voor de wedstrijd besloten we om één tand groter te rijden en dat brak ons zuur op. De beslissing namen we samen. Die kun je niet meer terugdraaien.”