Proces Hardy: ‘Verbazingwekkend veel lof over Linda Doms’
Foto: Tom Palmaers

In het Tongerse hof van assisen gingen de laatste getuigenverhoren in het proces-Renaud Hardy door. De man staat terecht voor verkrachting met foltering, moordpoging en moord. Twee broers van een slachtoffer, Linda Doms, kwamen aan het woord, alsook haar nicht, metekind en collega.

De broer van de 52-jarige Linda Doms, een van de slachtoffers van Hardy, Willem Doms, vindt het jammer dat hij geen antwoorden heeft gekregen tijdens dit proces.

‘Het verbaast me wel niet: het is altijd hetzelfde met die man. Hij is te laf om antwoorden op onze vragen te geven.’ Het leven van Willem Doms’ gezin is ingrijpend veranderd sinds de feiten van september 2015. ‘Het is alsof we in een film zijn terechtgekomen. Eerst geloof je dit niet. Dit is waanzin.’

Een tweede broer, Luc, zegt ‘op de meeste vragen’ wel een antwoord gekregen te hebben. Hij getuigde onder meer over de impact die de moord had op zijn kinderen. ‘Onze zonen spreken nog geregeld over haar’, aldus de man.

Daarnaast getuigde ook Daniëlle, de nicht van Linda, tijdens de procesdag. Zij vertelde over een aantal bizarre ontmoetingen met Hardy. ‘Hij was van plan een fototentoonstelling te houden met onder meer naaktfoto’s. Hij gaf me zijn kaartje, maar ik heb dat direct weggesmeten’, aldus Daniëlle. Volgens haar vertelde Hardy ook over zijn seksleven en zijn ziekte.

‘Enige negatieve factor was Hardy’

‘De enige negatieve factor in het leven van Linda Doms was Renaud Hardy.’ Dat getuigde een intussen meerderjarig metekind van Linda Doms, Marie. ‘Dat negatieve viel mij op, omdat alle andere verhalen over haar werk en privéleven positief waren. Ik dacht na de feiten onmiddellijk aan hem. Alles wat ik over hem hoorde, was zo vreemd.’

Van haar meter hoorde Marie onder meer dat Hardy met een loodjesgeweer op een andere vrouw had geschoten en dat Hardy samen met een andere vrouw bij Doms was langsgekomen met een trio als bedoeling.

Massage

Aan collega Peter had Linda Doms verteld dat ze niet akkoord ging met het gedrag van Hardy. Linda schaamde zich volgens hem over het feit dat ze Hardy ooit haar schouders had laten masseren. Er was toen een tweede dame bij, die Hardy naakt masseerde. Ze begon opeens sensuele, kreunende geluiden te maken. ‘Linda voelde er zich niet goed bij en is dan weggegaan. Op het einde had ze afstand van Hardy genomen’, getuigde collega Peter van het Koninklijk Instituut in Woluwe.

Veel lof voor Linda Doms

Tijdens het moraliteitsonderzoek hoorden de onderzoekers van de FGP Antwerpen alleen lof over Linda Doms. Dat zei een van die onderzoekers, Annemie Ysewijn, bij de afronding van de moraliteitsgetuigenissen voor Doms. ‘Ik heb al veel moraliteitsonderzoeken gedaan, maar het is de eerste keer dat ik alleen lof heb gehoord - echt verbazingwekkend’, zei Ysewijn.

Feiten

De 55-jarige Renaud Hardy uit Mechelen staat terecht voor de verkrachting met foltering van en de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts en de 52-jarige Linda Doms. Hij staat ook terecht voor twee moordpogingen, waaronder de moordpoging op actrice Veerle Eyckermans.

Hardy filmde met zijn fotocamera de gruwelijke feiten op Linda Doms. Maandag beginnen de pleidooien van het proces.