Populair bij toeristen: plastic uit Amsterdamse grachten vissen
Foto: plastic whale

In Amsterdam betalen toeristen graag voor een boottochtje waarbij ze zelf afval uit het water scheppen. Al hoopt de organisator dat hij snel failliet gaat. ‘We bestaan alleen om een probleem op te lossen.’

We worden ons alsmaar meer bewust van de plastic troep in onze omgeving. Rietjes weigeren en herbruikbare tassen meebrengen naar de supermarkt zijn één ding, het is ook tijd dat we de handen uit de mouwen steken om plastic op te ruimen vóór het in de zee, en later via onze voeding en drinkwater in ons lichaam belandt.

De Zweden leerden ons ploggen (afval oprapen terwijl je gaat joggen), in Nederland trekken ze eropuit per boot. Marius Smit startte in 2011 met rondvaarten op de Plastic Whale, nadat hij op een reis door Azië werd geconfronteerd met de enorme plastic afvalberg. Het bootje vaart lang verschillende bekende stadszichten in Amsterdam, maar wie aan boord stapt, wordt gevraagd om onderweg afval op te scheppen uit het water.

Smit startte met één boot, gemaakt van zo’n 8.500 gerecycleerd plastic flessen. Intussen telt zijn bedrijfje tien boten, die in Amsterdam en de haven van Rotterdam rondvaren. Hoe meer plastic op de tours worden verzameld, hoe meer boten kunnen worden gebouwd en worden ingezet voor de schoonmaakoperatie.

Al wil Smit eigenlijk niets liever dan failliet gaan, want dat zou betekenen dat er geen plastic meer te vinden is in het water. ‘We bestaan alleen om een probleem op te lossen.’

Een boottochtje van twee uur kost 25 euro, maar de tours winnen nog elke dag aan populariteit. Ze worden ook vaak geboekt door scholen. ‘Plastic vissen heeft een positieve impact op kinderen. Ze doen het graag en zo tonen we hen dat plastic niet thuishoort in het water. Wanneer we hen vertellen dat we het plastic hergebruiken om de boten te maken, leren ze dat plastic meer is dan afval’, vertelt Smit aan The Guardian.

Plastic Whale 2016 from Plastic Whale on Vimeo.