De Amerikaanse president Donald Trump roept in het Congres op om werk te maken van een strengere wapenwet. Hij wil de leeftijd verhogen waarop jongeren een wapen kunnen kopen en staat achter een strengere controle.

Trump toont zich vastberaden om de wapenwet te verscherpen na de schietpartij in de school in Florida. Een 19-jarige schutter maakte toen 17 dodelijke slachtoffers. ‘We kunnen niet wachten en spelletjes spelen, we moeten iets doen’, zei hij bij een ontmoeting tussen Republikeinse en Democratische parlementsleden, die live op tv werd uitgezonden.

Concreet wil hij de leeftijd waarop jongeren een wapen mogen kopen verhogen van 18 naar 21 jaar. Hij wil ook strengere controles voor wie een wapen wil kopen, en wil wapens voor psychisch zieken verbieden.

Eerder liet Trump al weten de bump stocks te willen verbieden. Dat is een accessoire dat semi-automatische wapens in machinegeweren kan veranderen.

Hij wil er niet te veel tijd laten overgaan, ‘en het risico lopen dat mensen de schietpartij vergeten’, aldus de president.

De macht van de NRA

Trump zei ook dat de wapenlobby NRA geen macht meer heeft over hem. Hij roept andere politici op om geen angst te hebben van de lobby. ‘De NRA heeft veel macht over jullie, maar minder over mij. Ik heb hun steun niet nodig’, zei de president. Trump weet dat de NRA tegen zijn voorstellen is. 'Deze mensen zijn grote patriotten, ze houden van ons land, maar dat wil niet zeggen dat we het eens moeten zijn', aldus de president.

Trump maakt zich sterk dat hij de NRA niet nodig heeft. ‘Ze hebben de macht over mij verloren, waarvoor zou ik ze nodig hebben?’, aldus Trump. Tijdens de verkiezingscampagne kreeg Trump nog 30 miljoen dollar steun van de NRA.

Wapenwet

De wapenwet staat terug op de politieke agenda na de dodelijke schietpartij van 14 februari. Jongeren kwamen massaal op straat om een verandering te eisen. Het Huis van Afgevaardigden in Florida heeft een strengere wapenwet tot nu toe afgewezen. Het ging om een wet die een verbod op bepaalde halfautomatische geweren, zoals het bij de schietpartij gebruikte type AR15, en op grotere magazijnen zou ingeleid hebben.

Herbekijk de ontmoeting van Trump met Republikeinse en Democratische senatoren (geen ondertitels)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig