Openbaar ministerie haalt zwaar uit naar man die huisarts vermoordde

Izegemnaar Danny Samyn riskeert dertig jaar cel voor de moord op huisarts Patrik Roelandt. Het openbaar ministerie was onverbiddelijk voor de 57-jarige man. ‘Je bent een monster, zonder waarde. ‘Nen nieweird’, klonk het in het West-Vlaams.

‘Was het niet beter geweest om zelfmoord te plegen en uw eigen door de kop te schieten? Zou er iemand getreurd hebben?’ Dat is de harde taal van het openbaar ministerie in de correctionele rechtbank van Kortrijk aan het adres van Danny Samyn, de man die op 1 december 2015 huisarts Patrik Roelandt neerstak.

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dertig jaar cel gevorderd, de maximumstraf. Het openbaar ministerie is van oordeel dat het gaat om moord met voorbedachten rade, zonder verzachtende omstandigheden. De procureur is ook van mening dat het risico op nieuw gewelddadig gedrag groot is en vroeg dus, boven op de maximumstraf, een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van tien jaar.

‘Een monster’

‘Ik heb uw man daar zien liggen, met een mes in zijn nek. Ik heb tijdens het naar huis rijden gehuild als een klein kind. Zo zinloos. Ik heb geen enkel slecht woord gevonden over Patrik Roelandt. Hij was een goed man en een groot mens’, verklaarde het openbaar ministerie.

‘Meestal kan ik 95 procent herleiden tot geld, gat (de liefde, red.) en God. Bij de rest hebben we te maken met een zot, maar dat is hij niet. Hij is niet krankzinnig of zwakbegaafd, anders was hij al geïnterneerd of vrij. Het ligt aan zijn persoonlijkheid. Het ligt aan hem’, vervolgde het openbaar ministerie. ‘Voor mij ben je een monster. Zonder waarde.’

Volgens het openbaar ministerie was Samyn ‘pissed’ op de politie en voelde hij zich mismeesterd door de medische wereld. ‘Patrik Roelandt verwees u door naar specialisten en wou u zelfs laten opnemen in de psychiatrie. En daarvoor moest hij boeten’, klonk het.

‘Koelbloedige, berekende moordenaar’

Even later namen de dochters van Patrik Roelandt het woord. ‘Er is maar één besluit: niemand verdient het om u op zijn pad tegen te komen. Je wou een medisch complot ontmaskeren, maar je hebt alleen uzelf ontmaskerd. Iedereen ziet wie je werkelijk bent. Mijn vader zou het niet goedkeuren dat ik nog veel woorden aan u zou vuilmaken’, aldus oudste dochter Sophie Roelandt. ‘Je bent een koelbloedige, berekende moordenaar waardoor wij levenslang hebben gekregen.’

Ook tweede dochter Stephanie nam het woord. 'Wraak, je neemt wraak als u onrecht is aangedaan. Maar welk onrecht heeft mijn vader u aangedaan? Ik weet niet of dit nu het hoogtepunt of het laagtepunt in uw leven is? Wat voor goeds heb jij al gedaan in uw leven.'

De verdediging moet nog aan het woord komen.