Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: BelRoy’s Bijou

De Belgische cocktail zit in de lift. In de centrumsteden heeft de cocktailminnende Belg een grotere keuze dan ooit en de kennis en kwaliteit druppelen door naar buurtcafés en stamkroegen. 'De Standaard' brengt ons kleine maar dappere cocktaillandschap voor u in kaart. Aflevering 1: Antwerpen, cocktailhoofdstad van België.

Op culinair vlak heeft de Koekenstad weinig lessen te leren. Daar profiteert ook de Antwerpse cocktailscène van: nergens anders laten bartenders zich zo beïnvloeden door wat in de keuken gebeurt. De Metropool etaleert niet alleen het meeste bartenderstalent, hij heeft ook een publiek dat graag verrast wordt met een drankje. Het mag dan ook niet verbazen dat de hoogste concentratie aan ambachtelijke cocktailbars zich in Antwerpen bevindt. Ruwweg onderscheiden we twee strekkingen: de statige hotelbar, en de losse piratenkroeg.

Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: BelRoy’s Bijou

De Hoteliers:

Geen enkel hotel in Antwerpen beschikt over een ambachtelijke cocktailbar (een bar waar alle ingrediënten handmatig worden gemaakt, van de siropen over de garnituur tot het ijs toe), maar er zijn wel enkele zaken die hun klanten hetzelfde gevoel van escapisme geven. Je stapt in een sfeervol verlichte ruimte, met een warme jazzsoundtrack op de achtergrond, en via de vakkundig gemaakte drankjes ontsnap je voor even naar een andere wereld.

Niemand doet dit naar onze mening beter dan BelRoy’s Bijou. Deze zaak is tot in de puntjes verzorgd, één en al mahoniehout, marmer en leder, en er ontsnapt geen enkel detail aan de aandacht van de ervaren bartenderscrew. Ze maken er gedegen classics, zoals de Old-Fashioned, de Negroni of de Martini. De eigenaars Ben Belmans en Dieter Van Roy brengen zelfs hun eigen, zelf gedistilleerde spirits op de markt, die je kunt kopen in de bar. Maar ze zetten ook de nieuwste cocktailtrends moeiteloos naar hun hand.

Naast de selectie van klassiekers-met-een-twist en experimentele creaties beschikt Bijou over een indrukwekkende backbar, tjokvol unieke spirits die je per centiliter kunt proeven. Neem het van ons aan: die 27-jarige Ierse single malt is een streling voor de tong.

BelRoy’s Bijou (€€), Graaf van Egmontstraat 20

Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: SIPS

Andere smooth operators in de Antwerpse cocktailscène zijn:

Bar Burbure (€€, Vlaamsekaai 41): Op het vlak van gastheerschap hoef je uitbater Jurgen Lijcops geen lessen meer te leren. Als ex-uitbater van onder meer Kasteel Withof en The Glorious kent hij het klappen van de zweep, maar ook qua smaak zitten zijn voorkeuren goed. Deze ex-Sommelier van het Jaar tapt de beste pilsen (Tsjechische Urquell en zelfs Westvleteren) van ‘t Stad, schenkt magnifieke wijnen en serveert uitgelezen cocktails, vaak opgebouwd rond unieke spirits. Onze persoonlijke favoriet is de Ron Cooper, met Del Maguey Iberico-mezcal, vergezeld van een stukje toast met Ibericoham. Onvergetelijk.

SIPS (€€, Gillisplaats 8): de oudste cocktailbar van België. In december 2000 was Manuel Wouters (u misschien bekend van het boek Gin & Tonic of zijn Njam!-programma The art of making cocktails) de eerste om een ambachtelijke cocktailbar te openen in België. Hij heeft er altijd gedegen, klassieke cocktails gemaakt en doet dat nog steeds.

Nooit eerder in zijn twaalf jaar bestaan beschikte Cocktails at Nine (€€, Lijnwaadmarkt 9) over zo’n getalenteerd bartenderstrio als vandaag. Naushad Rahamat, Yannick Draeyers en Sofian Vlaminck gooiden vorig jaar hoge ogen op de World Class-cocktailcompetitie. Het niveau van de cocktails in hun bar gaat elk jaar de hoogte in. Gehuisvest in een prachtig, tweehonderd jaar oud pand, vormt Cocktails at Nine het perfecte ontsnappingsoord na een lange werkweek.

Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: Dogma

De Piraten:

Deze bars trekken zich niets aan van de gevestigde orde en doen gewoon hun eigen zin. Ze creëren een shockeffect en nemen hun klanten vervolgens mee naar hun unieke universum. Wordt u graag verrast? Dan vindt u zeker uw meug in deze bars.

In cocktailbar Dogma pakken ze de dingen nét iets anders aan dan in de meeste andere zaken, en dat is hoofdzakelijk de verdienste van uitbater Didier Van den Broeck, een zelfverklaard ‘ADHD-konijn’ die een hele bar in zijn eentje zou kunnen entertainen.

Dankzij een gezonde gastronomische interesse (Didier vermeldt Sergio Hermans restaurant The Jane als zijn grote voorbeeld) krijgen de meeste Dogma-cocktails een culinaire toets mee. Hun Aix-en-Provence wordt gemaakt met onder meer een espuma van geitenkaas, de Suze Cooler krijgt een frisse toets van Vietnamese vissaus mee, en voor de Tea On Prescription infuseert Dogma Japanse whisky met senchathee.

Ook qua sfeer is Dogma niet je alledaagse cocktailbar: een bezoek aan deze bar is een stap terug in de tijd. De muziek, de geuren, de smaken en het donkere interieur brengen je terug naar de jaren twintig. Dogma is een bruine kroeg die uitgekiende drankjes serveert met een flinke scheut rock ‘n roll.

Dogma (€€€), Wijngaardstraat 5

Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: Black Smoke

Ook deze bars kun je bestempelen als Antwerpse cocktailpiraten:

Black Smoke (€€, Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen): Net als het bijbehorende barbecuerestaurant op de oude site van de Antwerpse stadsbrouwerij De Coninck heeft de Black Smoke-bar geen ramen. Maar wees gerust, binnen valt genoeg te zien en te beleven. De Black Smoke-bartenders maken ijs op maat van het glas met vervaarlijke kapmessen, ze roosteren hun garnituren met halve vlammenwerpers en serveren stevige creaties op basis van Amerikaanse bourbon. In de zomer is hun dakterras de beste plaats in Antwerpen om van een drankje te genieten.

The Dirty Rabbit (€, Gentplaats 1): U zou het niet zeggen als u op een zonnige dag door het Zuid flaneert, maar deze deftige wijk heeft een paar kierewiete rebellen. The Dirty Rabbit houdt het midden tussen een discotheek – er mag al eens op tafel gedanst worden, met pompende beats op de achtergrond – en een bar waar je succulente cocktails kunt bestellen.

Bar Zar (€€, Pourbusstraat 8): Cocktails op de tap, een kitschy interieur met toeters, bellen en felle kleuren, een aquarium vol piranha’s, uitzinnig versierde, tropische drankjes – in Bar Zar is het codewoord ‘fun’.

Stijlvol slurpen in de beste cocktailbars van Antwerpen
Foto: Jones & Co

Zijn ook zeker een bezoekje waard:

Jones & Co (€, Pelgrimstraat 7): Alexander Jones runt zijn gezellige bar in de schaduw van de Antwerpse kathedraal. Proef zeker zijn eigenzinnige creaties zoals Sweet but Smokey, met onder meer framboos en mezcal.

Tapabar (€, Pelgrimstraat 21-23,– tapa-bar.be): Verderop in de Pelgrimstraat vind je de Tapabar, dé plek voor Spaanse tapa’s en overheerlijke wijnen, sherry’s en vermouts. Maar ook de cocktails zijn er niet te versmaden.

Om naar uit te kijken:

Sonoma (Suikerrui 8): Deze zaak, genoemd naar een Californische wijnstreek, opent in april en heeft met Davide Mazzoni (ex-Oud Sluis en –The Jane) een topchef in huis. Sonoma zal inzetten op fijne gerechten, in combinatie met de betere wijnen, bieren en cocktails.

PRIJSWIJZER (gemiddelde prijs per drankje)
€: 10-12 euro
€€: 13-14 euro
€€€: 15-16 euro