Diesel was heel eventjes duurder dan benzine
Maandag 26 februari: een historisch moment. Heel even ligt de prijs voor een liter diesel boven die van Euro 95-benzine. Foto: Tim Dirven

In het tankstation van de Makro in Sint-Pieters-Leeuw was benzine maandag goedkoper dan diesel. Een kantelpunt? Neen, want het is alweer voorbij.

Knipper met je ogen, en je hebt het gemist. Zo snel waren de prijsaanduidingen in het tankstation van Makro Sint-Pieters-Leeuw alweer genormaliseerd. Afgelopen maandag stuurde de autofederatie Febiac een foto van het prijzenbord van het station rond op sociale media, waarop de prijs voor een liter diesel boven die van Euro 95-benzine lag: 1,266 voor diesel, 1,262 voor benzine. Een minimaal verschil, maar toch. ‘Het is zover’, klonk het in het onderschrift.

Maar is het ook écht zover? Is het kantelpunt bereikt waarop diesel de duurdere optie is geworden? Neen, want een dag later is de situatie alweer omgekeerd: diesel voor 1,266 euro per liter, benzine voor 1,279 euro per liter. ‘Wij hebben altijd al scherpe tarieven, en op maandag lag de dieselprijs effectief iets hoger’, zegt Marthe Mennes, woordvoerder van Makro. ‘Maar een promoactie was het zeker niet. Het was gewoon onze dagprijs.’

Makro baat zijn tankstations niet zelf uit. Dat doet het Nederlandse energiebedrijf Varo Energy. En volgens energiespecialist Omer Coekaerts ligt daar de verklaring voor het uitzonderlijke fenomeen. ‘Dat bedrijf bevindt zich tamelijk dicht bij de groothandelsbron’, zegt hij. Hij denkt dat de firma wat extra korting uit de brand heeft kunnen slepen van de marges die de producenten nemen op de raffinage.

Volg de seizoenen

Toch zullen we in de toekomst wel vaker merken dat diesel de duurdere optie is, verwacht Coekaerts. Via het cliquet-systeem wordt elke prijsdaling van diesel namelijk gebruikt om de accijnzen erop te verhogen. Tegelijk worden de accijnzen op benzine verlaagd. De bedoeling is om tot een gelijkschakeling te komen. Mocht de dieselprijs de komende weken nog wat fluctueren, dan kan het al voor binnenkort zijn. Anders is die gelijkschakeling iets voor november, gokt hij.

Vanaf dan wordt welke brandstof het duurst is, bepaald door de zuivere productprijs. ‘En dan mag je verwachten dat benzine goedkoper zal zijn in de winter en diesel in de zomer’, klinkt het.

‘Dat komt omdat in “winterbenzine” vluchtige stoffen worden toegevoegd die goedkoper zijn’, zegt Coekaerts. ‘Dat maakt benzine in de winter goedkoper. Bovendien wordt er in de koude wintermaanden nogal wat stookolie aangekocht, wat de dieselprijs dan weer omhoog duwt.’

Maar vanaf 1 mei tanken we weer “zomerbenzine”, zónder die goedkope vluchtige stoffen erin. Dan is diesel weer de goedkopere optie. Volgens Coeckaerts zal die wisselwerking tussen winter en zomer binnenkort de nieuwe realiteit zijn aan de pomp.

In elk geval zal benzine vandaag niet opnieuw goedkoper zijn dan diesel. Want dan stijgt de benzineprijs nog eens, met 1,6 eurocent per liter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig