Leef en Groen samen naar de kiezer
Groen-partijlid Marnix Schollaert. Foto: hls

De partij Leef gaat samen met Groen naar de gemeenteverkiezingen in Herzele. Dat laat Leef-gemeenteraadslid Filip De Bodt weten. Hij roept mensen van de SP.A, PVDA en andere progressievelingen op om de politieke krachten te bundelen.

“Onze partij Leef bereikte met het provinciaal bestuur van Groen een akkoord om samen de verkiezingen in te gaan”, zegt Leef-boegbeeld Filip De Bodt. “Groen heeft geen eigen partijstructuur in Herzele maar wel actieve leden. Samen met onze Groen-partners werken we een tienpuntenprogramma uit, onder meer voor een levendiger centrum want meer en meer horecazaken en winkels trekken hier weg. We roepen ook de SP.A en de PVDA op om samen te werken met onze partij.”

Lijsttrekker nog niet bekend

“Wie de lijst zal trekken is nog niet bepaald”, zegt De Bodt. “Als men het mij uitdrukkelijk vraagt, zal ik dat doen maar ik ben bereid om mijn plaats af staan aan een jonge enthousiaste kracht uit het progressieve veld. We zijn bezig met de lijstvorming: Arlette De Lombaerd, Bart De Durpel en David Baele komen voor Leef al zeker op de lijst.”

Groen-partijlid Marnix Schollaert bevestigt de samenwerking met Leef. “Het gaat niet om een echte kartellijst want de lijst behoudt de naam Leef maar diverse Groen-leden krijgen een plaats op die lijst. We werken immers al jaren constructief samen.”

SP.A: geen kartel, wel samenwerking

Onze redactie vroeg ook een reactie bij de Herzeelse SP.A over het voorstel tot samenwerking met Leef. “Over een gezamenlijke lijst wordt niet gesproken”, zegt fractieleider Jo De Loor. “We trekken met een aparte SP.A-lijst naar de kiezer. Eerder hadden we ook geprobeerd om met Groen samen te werken maar het provinciaal Groenbestuur meldde dat er samenwerking was toegezegd met Leef. Wel willen we met Leef algemeen samenwerken rond lokale thema's.”

Bij PVDA-leden zijn voorlopig geen tekenen voor samenwerking met Leef. Patrick Giebens uit Hillegem, die voor de nationale verkiezingen in 2014 op een PVDA-lijst stond, zegt nu wel onder de noemer Leef kandidaat te zullen zijn voor de gemeenteverkiezingen.