Twee Parijse expo’s willen mysterie Margiela ontrafelen
Margiela najaarscollectie 2013-2014 Foto: AFP

Het Parijse modemuseum Palais Galliera opent deze week een grootse retrospectieve rond het werk van de Belgische modeontwerper Martin Margiela. De tentoonstelling zal focussen op zijn eigen modehuis, terwijl het Musée des Arts Décoratifs zijn periode bij Hermès belicht.

Margiela (1957) mag dan wel niet tot de Zes van Antwerpen behoren, maar hij was absoluut een even belangrijke speler om de Belgische mode op de kaart te zetten. Zijn invloed is ook vandaag nog voelbaar, waardoor het Palais Galliera dit voorjaar een retrospectieve rond de man brengt. De tentoonstelling opent op zaterdag 3 maart en zal nog zeker tot half juli te bezoeken zijn.

Curator Alexandre Samson noemt Margiela een van de meest invloedrijke hedendaagse modeontwerpers. Zijn voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen inspireert ook vandaag nog tal van ontwerpers.

De tentoonstelling zal focussen op Maison Martin Margiela, het eigen modelabel dat hij in 1988 lanceerde samen met Jenny Meirens, vier jaar nadat hij voor Jean Paul Gaultier had gewerkt. De tentoonstelling toont onder meer 130 silhouetten van zijn hand, filmpjes van modeshows en ook een installatie die aan Margiela is opgedragen.

De expo kan ook niet voorbij het mysterie en de aantrekkingskracht van het label, dat nog werd versterkt door het feit dat Margiela onzichtbaar bleef in de pers. Hij gaf zelden interviews en er zijn nauwelijks foto’s van hem te vinden. In 2009, enkele jaren nadat het modehuis in handen van de Diesel-groep was gekomen, stopte Margiela met ontwerpen en verdween hij helemaal uit het publieke oog.

Het Palais Galliera is niet de enige plek in Parijs waar Margiela in de schijnwerpers staat. Het Musée des Arts Décoratifs herneemt vanaf 22 maart ‘Margiela, de Hermès jaren’, dat vorig jaar werd opgezet door het Antwerpse ModeMuseum. Die tentoonstelling focust op de twaalf collecties die Margiela tussen 1997 en 2003 tekende voor Hermès.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig