‘Mevrouw Fremault wil de aandacht wegtrekken van de schandalen’
Foto: BELGA

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert op het dreigement van Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) om naar de rechter te stappen, als de vliegroutes boven de hoofdstad niet snel aangepast worden.

‘Het Ardennenoffensief is mevrouw Frémault en haar partij wellicht niet onbekend’, zegt Weyts. ‘Het Vlaamse antwoord op haar ultimatum is gelijkluidend aan het antwoord van generaal McAuliffe op het toenmalige Duitse ultimatum: Nuts!’

Zoals de reactie van de Vlaamse minister van Mobiliteit bewijst, blijft het dossier rond de vliegroutes een van de grote communautaire struikelblokken. Brussel is deze keer de aanstoker van het nieuwe relletje.

Ringroute

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault dreigt naar de rechter te stappen als de vliegroutes boven de hoofdstad niet snel aangepast worden, schrijft De Tijd. Fremault bestelde een studie aan de Brusselse universiteit ULB en stuurt de resultaten nu naar federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De studie bevat concrete aanpassingen aan de huidige vliegroutes om de geluidshinder voor de Brusselaars in te perken.

Eén van de voorstellen is een verschuiving van de vluchten overdag over de Kanaalroute boven Brussel naar de Ringroute. Dat betekent meer overlast boven Vlaanderen. Fremault eist dat Bellot de aanpassingen die de ULB voorstelt, direct invoert. Doet hij dat niet, dan eist Brussel bij de rechtbank een dwangsom van 100.000 euro per week.

‘Verkiezingsdolle’ Fremault

Weyts en N-VA zijn absoluut ‘not amused’ met die nieuwe zet. ‘Mevrouw Fremault wil de aandacht wegtrekken van de schandalen waarin haar partij en de PS dreigen te verzuipen’, zegt Weyts.

Ook N-VA-Kamerlid Bert Wollants stelt zich vragen bij het nut van het politieke manoeuvre. ‘Blijkbaar zijn alweer alle middelen goed voor een verkiezingsdolle Fremault om de toekomst van tienduizenden jobs op het spel te zetten in de hoop er ééntje te redden, die van haarzelf’, zegt hij. ‘We mogen ons niet laten opjagen of afdreigen. Een oplossing zal maar werken als die zowel Vlaanderen, Brussel én de luchthaven een leefbare toekomst biedt. Maar dat lijkt alvast niet de bekommernis van Fremault.’

Problemen verplaatsen

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft voorlopig naar eigen zeggen 'nog niets ontvangen' van het kabinet-Fremault. 'Reageren enkel op basis van verklaringen in de pers is moeilijk', zegt zijn woordvoerder. 'Nu leiden we af dat Fremault gewoon de overlast wil verplaatsen. Minister Bellot heeft altijd gezegd dat dat geen oplossing is maar enkel de problemen verplaatst van de ene naar de andere route. Beslissingen moeten genomen worden op basis van een neutrale en onafhankelijke effectenstudie.'