Helft Nederlandse vakantiehuisjes ‘te vies’
Foto: BELGA

In een onderzoek naar de hygiëne in Nederlandse vakantiebungalows klinkt het dat ‘veelvuldig stof, haren, schimmel, beestjes, druipsporen en vlekken op muren en matrassen’ werd aangetroffen. ‘Net als poepbacteriën.’

De vakantiebungalows van onze noorderburen worden vaak niet goed schoongemaakt, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. In dertig vakantieparken over heel Nederland boekten ‘mystery-onderzoekers’ een huisje, en veertien daarvan bleken niet proper genoeg. ‘Vooral de muren in de keuken, wc en badkamer waren vies’, klinkt het.

Bij de inspectie werd onder meer een uv-lamp gebruikt, om onder andere sporen van urine en bloed zichtbaar te maken. De onderzoekers namen ook microbiologische monsters.

In bijna de helft van de woningen werd de bacterie E. coli - de ‘poepbacterie’ - aangetroffen. In vier huisjes zelfs ‘op opvallend veel plekken’, luidt het. ‘Het gaat daar nota bene het vaakste mis op het aanrecht.’ Slechts bij zeven huisjes was bij geen enkel monster het aantal bacteriën te groot.

Een eigenaar van enkele van de ‘te vies’ bevonden vakantiehuisjes probeerde met een rechtszaak de publicatie van het onderzoek tegen te houden, maar ving bot bij de rechter. Center Parcs neemt het onderzoek wel serieus en belooft maatregelen te nemen.

Het volledige onderzoek kunt u hier gratis opvragen.