Ophef na toppromotie voor rechterhand Jean-Claude Juncker
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, achter hem Martin Selmayr Foto: AFP

De manier waarop Martin Selmayr, de kabinetschef van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, vorige week tot de nieuwe secretaris-generaal van de Commissie is benoemd, roept vragen op. De groene fractie in het Europees Parlement eist een onderzoek.

De verrassing was groot toen Juncker vorige woensdag zelf de promotie van zijn kabinetschef kwam bekendmaken in de perszaal van de Commissie. De 47-jarige Duitser neemt vanaf 1 maart de belangrijkste ambtelijke functie binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie over van de Nederlander Alexander Italianer, die even onverwacht zijn pensioen aankondigde.

De Franse krant Libération meldt vandaag dat Selmayr tot vorige week niet over de vereiste graad beschikte om het tot secretaris-generaal te schoppen. Volgens de krant kandideerde hij voor de functie van adjunct-secretaris-generaal. Toen hij die functie woensdag in de wacht sleepte, maakte Italianer prompt zijn ontslag bekend en schoof Selmayr in een beweging door naar de hoogste functie. Verschillende commissarissen bleken vooraf niet op de hoogte van de personeelswissel.

Spervuur

Een woordvoerder van de Commissie werd maandagmiddag langer dan drie kwartier met een spervuur aan vragen over de zaak geconfronteerd. Hij betoogde dat alle regels gevolgd werden, maar kon de journalisten in de perszaal niet overtuigen. 

Ook de groene fractie in het Europees Parlement blijft met vragen zitten en vraagt een onderzoek naar de benoeming van Selmayr. De groenen willen weten of de geijkte procedures zijn gevolgd. Bart Staes (Groen) zal in de commissie Begrotingscontrole van het Europees Parlement de andere fracties van de nood aan een onderzoek trachten te overtuigen.