Het is uitzonderlijk warm op Groenland
Foto: AP

In de winter liggen de temperaturen normaal gezien ver onder het vriespunt op Groenland. Maar de afgelopen dagen was het daar warmer dan in België.

De winters op Groenland zijn bar koud. Op het noordelijke eiland is het vaak kouder dan -30 graden Celsius. Maar nu is het opvallend zacht.

De voorbije week zijn temperaturen boven de nul gemeten, zaterdag steeg het kwik zelfs tot 6 graden. Dat is warmer dan in ons land. Ook in Cape Morris Jesup, het meest noordelijk gelegen weerstation ter wereld in de top van Groenland, zijn temperaturen gemeten boven het vriespunt.

‘Hoe vreemd is dat?’, schreef de Amerikaanse wetenschapper Robert Rohde op Twitter over de zachte temperaturen op Groenland. ‘De zon ging onder in oktober en komt pas weer op in maart. Het is er continu nacht, maar het vriest niet.’

De ongewone temperaturen zijn het resultaat van warme lucht die vanuit het Pacifische gebied richting Noord-Atlantisch gebied trekt.

Meteorologen en klimaatwetenschappers spreken van een zeer verontrustende ontwikkeling. ‘Het is opmerkelijk hoe de temperaturen de voorbije jaren boven het gemiddelde liggen’, schrijft Zack Labe, die doctoreert in Klimaatwetenschappen aan de universiteit van Californië. Die tendens kan een enorme invloed hebben op het wereldwijde klimaat.