Ook Brussel pakt daklozen op die niet binnen willen slapen
archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE
Na Etterbeek stuurt nu ook de burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS) politie op pad om daklozen ’s nachts van de straat te halen.

Afgelopen nacht werden in Etterbeek tien daklozen opgepakt om hen te beschermen tegen de extreme koude. Het zou gaan om Roma’s die buiten sliepen en door de politie in een combi zijn meegenomen naar een opvangplaats.

'De burgemeester is wettelijk verplicht om de openbare veiligheid te garanderen en hulp te bieden aan mensen in nood', klinkt het in Etterbeek. 'Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat we ‘s morgens op een bank in het park iemand vinden die doodgevroren is omdat we hem of haar buiten lieten slapen bij deze extreme koude', zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek.

'Ook komende nacht zal de politie patrouilleren en daklozen verplichten om mee te gaan naar een verwarmd lokaal om daar de nacht door te brengen. Ze krijgen er warme drank en iets om te eten. We kijken vooral uit naar gezinnen met kinderen.'

’s Ochtends kunnen ze gewoon weer gaan en staan waar ze willen. Want de politieverordening geldt van 20 uur ’s avond en loopt tot 7 uur ’s morgens.

Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) laat weten dat de politie vanaf komende nacht ’s nachts buitenslapende daklozen van straat moet halen. 'Samusocial doet ’s avond een ronde langs de gekende plekjes waar daklozen overnachten. Ze worden dan naar opvangplaatsen gebracht. Wie niet mee wil, kan nu door de politie verplicht worden om mee te gaan', klinkt het in Brussel.

De transmigranten in het Maximiliaanpark verblijven vooral bij gastgezinnen. Er is ook extra bedeling van warme dranken en eten voorzien. En er zijn warme dekens uitgedeeld.

Brussels Groen-parlementslid Arnaud Verstraete noemt deze extreme maatregelen 'een absurd symptoom van het gebrekkige daklozenbeleid in Brussel'.

Het leeuwendeel van de middelen voor het daklozenbeleid gaat in Brussel naar de noodopvang - en dus naar Samusocial. In de winter worden ongeveer een derde van de dak- en thuislozen opgevangen in noodopvang, maar die slokt wel meer driekwart van de middelen op. Groen wil een omkering van die aanpak: het leeuwendeel van de middelen moet naar herintegratie van daklozen, en een klein deel naar de noodopvang, stelt Verstraete.

Wat doen andere steden?

'We zijn voorbereid op alle weersomstandigheden en er is voldoende opvang', zegt Fons Duchateau, schepen van Sociale Zaken (N-VA) over de daklozenopvang in Antwerpen.

Ook in Gent zijn er weinig problemen en is er voldoende opvangcapaciteit. 'We hebben hier maar een echt probleemgeval en dat is "Zakman" die alle opvang weigert', klinkt het.

'Overdag kunnen daklozen, vooral gezinnen, een warme maaltijd krijgen en zich wat opwarmen. We hebben daarvoor ons "Warmte Winter"-project dat loopt tot 11 maart', zegt schepen van Welzijn Resul Tapmaz.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig