'Nederlandse minister van Volksgezondheid moet stoppen met zonnebanken'
Hugo de Jong gaat onder de zonnebank omdat hij er anders 'te beroerd' uitziet Foto: Rijksoverheid Nederland

De Nederlandse vereniging van dermatologen adviseert de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge om de zonnebank af te zweren.

De CDA-politicus bekende vrijdag in de Nederlandse talkshow Jinek dat hij met enige regelmaat onder de zonnebank te vinden is. 'Ik ga af en toe, zo nu en dan, of misschien wel om de week eigenlijk, even naar de zonnebank omdat je anders zou zeggen: wat zie je er beroerd uit', zo zei een openhartige minister van Volksgezondheid vrijdag op televisie.

Maar dat is ‘zeer onverstandig en gevaarlijk’, vinden dermatologen. Maar de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) is niet te spreken over de bekentenissen van de minister. De vereniging pleit in Nederland al jaren voor een verbod op zonnebanken. Die zijn volgens hen verantwoordelijk voor zeker vierhonderd extra gevallen van melanomen per jaar, ‘en Nederland is al koploper met huidkanker’, klinkt het.

De dermatologen zijn van plan om de 40-jarige minister nog een persoonlijke brief te sturen, en willen hem ook uitnodigen voor een dermatologisch onderzoek. ‘De minister valt met zijn zonnebankbezoeken zeker in de risicogroep. We gaan hem persoonlijk uitnodigen.’