Swings na het zilver: 'Ik wist dat medaille er inzat'
Swings viert de eerste Belgische medaille op de winterspelen in 20 jaar. Foto: AFP
Onze landgenoot Bart Swings heeft op de Olympische Winterspelen zilver gepakt bij de massastart. Zijn wedstrijd verliep bijna perfect. Lee pakt goud, Verweij brons

De massastart waarop Bart Swings zaterdag olympisch zilver veroverde, is een nieuwe discipline op de Winterspelen. De Leuvense snelschaatser werd vooraf, door zijn ervaring als skeeleraar, getipt als een medaillefavoriet en maakte die status ook waar.

'De massastart is de enige wedstrijd waarop ik (in het schaatsen) altijd meespeel, ook als de vorm wat minder is. Met die vorm en het vertrouwen dat ik vandaag had, wist ik dat het er zeker inzat', vertelde Swings met het zilver om de nek in de mixed zone van het Gangneung Oval.

De Leuvenaar had de massastart vooraf 'de spannendste race van zijn leven genoemd'. 'Dat was het ook', zei hij. 'De finale was niet superhard. Ik kon tijdens de wedstrijd zelfs nog nadenken. Ik bleef wel op instinct rijden. Toen ik aanging, had ik het gevoel dat ik kon blijven doorgaan. Alleen Lee kon mij uiteindelijk nog remonteren.'

Vier jaar geleden greep Swings met een vierde en vijfde plaats nog nipt naast olympisch eremetaal. Daarna had de Leuvenaar het niet altijd makkelijk om te bevestigen, zo erkent hij.

'Het waren zeker niet de makkelijkste twee jaar. Ik begrijp ook wel dat er ergens een beetje aan mij werd getwijfeld. Ik had na Sotsji ook liever die stijgende lijn doorgetrokken, maar dat is sport. Het is niet altijd gemakkelijk. Dit jaar liep het in het begin wat mis maar daarna heb ik een heel goed trainingsschema kunnen afwerken. Ik kon samen trainen met het beste team in de wereld (de Noren). Samen met Jelle (Spruyt) heb ik de juiste keuzes gemaakt. Dit is het resultaat.'

De perfecte wedstrijd 

Swings bleef tot het allerlaatste moment in de race voor goud. Het was maar in de sprint dat hij zijn meerdere moest erkennen in de Zuid-Koreaanse topfavoriet Lee.

Swings schaatste een quasi perfecte race in de finale. Hij reed constant alert vooraan en hield zijn grootste concurrenten goed in de gaten. Zo vermeed hij dat Sven Kramer al vroeg stiekem een voorsprong kon nemen en zat hij lang in het spoor van Lee. Swings moeide zich niet met de tussensprinten en concentreerde zich op de allesbeslissende slotsprint.

Kramer zette op iets meer dan twee ronden zijn aanval in. Lee hield het gat overbrugbaar en in de voorlaatste ronde dichtte Swings de kloof met de Nederlandse legende. Onze landgenoot ging als leider de slotronde in maar werd overvleugeld door de Zuid-Koreaanse topfavoriet Lee, die goud pakte. Swings hield Koen Verweij wel af voor het zilver, de Nederlander pakte met brons de 20e medaille voor zijn land

Eerder op de dag werd Swings nog vijfde in de tweede halve finale. Hij won toen de eerste sprint, waarna hij niet meer aandrong op verder puntengewin en zich spaarde voor de finale.

De schaatsers moeten in de massastart een afstand van 6.400m afleggen in zestien rondjes. Behalve na de sprint aan de aankomst worden ook na rondes 4, 8 en 12 punten toegekend (telkens 5, 3 en 1 punt voor de top drie). Aan de aankomst zijn dat 60, 40 en 20 punten. De eerste drie aan de finish zijn dus ook sowieso de eerste drie in de eindafrekening.

Twintig jaar wachten

Het is voor België de eerste medaille op de Winterspelen sinds 1998, toen Bart Veldkamp brons pakte op de 5.000m. Nu is het dus zilver voor Swings.

Swings behoorde dankzij zijn ervaring bij het skeeleren tot de medaillekandidaten. Maar aangezien de massastart is ook een heel onvoorspelbare discipline is, temperde hij de verwachtingen. ‘Laat die massastart vijf keer plaatsvinden en waarschijnlijk krijg je vijf keer een ander podium’, gaf Swings vooraf aan.