Zwarte economie in Borgerhout groter dan legale
Foto: rr

De georganiseerde misdaad heeft zich in Borgerhout diep ingenesteld in het maatschappelijke leven. Dat concludeert onderzoek van de lokale politie en de dienst Maatschappelijke Veiligheid naar de ‘ondermijnende criminaliteit’ in het district. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen, die inzage kreeg een in een rapport hierover.

In het rapport ‘Gebiedsscan, ondermijnende criminaliteit’ lichten de onderzoekers de Borgerhoutse samenleving door, om een beeld te krijgen van de maatschappelijke impact van criminaliteitsfenomenen. De belangrijkste criminele fenomenen die het samenleven en de leefbaarheid binnen Borgerhout ontwrichten, zijn drugshandel, witwaspraktijken, vastgoedfraude, sociale fraude, heling, illegale kansspelen en radicalisme.

De resultaten zijn niet echt verrassend, maar niettemin onthutsend, aldus de Gazet van Antwerpen. Zo oefenen volgens de onderzoekers machtige criminele clans een grote invloed uit op de samenleving in Borgerhout. Er is de nefaste invloed op jongeren van ‘patsers’ en drugscriminelen.

De onderzoekers hebben ook de lokale economie in Borgerhout onder de loep genomen. Zo is de illegale economie er groter dan de legale. Zelfs enkele middelgrote supermarkten en feestzalen zijn ‘van bedenkelijk allooi wat financiering en achtergrond van de uitbaters betreft’.

De invloed van de criminele sector is in Borgerhout zo groot, dat de onderzoekers spreken van ‘een illegaal kansencircuit’, waarbij criminaliteit in kwetsbare wijken de mogelijkheid biedt om te klimmen op de sociale ladder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in