O’Sullivan plaatst zich voor finale World Grand Prix snooker en kan zondag persoonlijk record neerzetten
Foto: Photo News

Ronnie O’Sullivan (WS-2) heeft zich vrijdag in het Engelse Preston voor de finale van de World Grand Prix geplaatst. De 42-jarige Engelsman nam in zijn halve finale met 6-4 de maat van de Schot Stephen Maguire (WS-19). Zondag gaat hij voor een 32e rankingtitel. Alleen de Schot Stephen Hendry doet met 36 titels beter.

“The Rocket” kwam tegen Maguire, die meteen met een 103 century startte, op een 2-4 achterstand, maar schakelde dan een versnelling hoger. Met breaks van 72, 83 en 128 won hij in amper 42 minuten vier frames op rij.

“Het was behelpen, ik raakte de ballen echt niet goed”, reageerde O’Sullivan. “Ik moest al mijn ervaring en wilskracht bovenhalen om toch nog te winnen. Na de manier waarop ik in de kwartfinales won tegen Xiao Goudong (5-0), hoorde ik overal weer dat ik op een wolk speelde, maar dat was één wedstrijd. Ik steek er echt niet boven uit. Ik heb hier één goede match gespeeld, de andere drie waren matig. Er is nog veel werk aan mijn spel. Ik zou met meer regelmaat een hoger niveau moeten halen.”

“Of ik in de vorm van mijn leven ben? Neen, ik was op mijn beste van 2011 tot 2014, of in 2015. Toen domineerde ik, kon ik de tegenstand verpletteren en vrij makkelijk toernooien winnen. Nu is het harder werken. Ik heb mezelf zo’n beetje opnieuw moeten uitvinden, want ik kan niet meer zo vol in de aanval gaan als vroeger. Ik moet andere manieren vinden om mijn tegenstanders onder de duim te krijgen, zoals Roger Federer dat nu ook in het tennis doet. Je kan niet altijd hetzelfde spel blijven spelen, uiteindelijk heeft de tegenstander je dan ook door.”

O’Sullivan won dit jaar al het English Open, het Shanghai Masters en het UK Championship. Als hij zondag in Preston wint, zou hij voor het eerst vier rankingtoernooien in één seizoen winnen. Slechts één keer eerder won hij er drie, in het seizoen 2004-2005.

In de finale (best of 19) neemt O’Sullivan het op tegen de winnaar van de partij tussen ‘s werelds nummer een Mark Selby en de Chinees Ding Junhui (WS-4). Zij vechten hun duel zaterdag uit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig