Organen ontbreken in lichaam van Belg die in India door geweld omkwam
Foto: RR

Een onderzoek dat het Antwerpse gerecht opende naar het verdachte overlijden van een Belg in 2016 in India, schiet niet op. Dat meldt VRT NWS vrijdag. In België bleek uit de autopsie dat de man het slachtoffer werd van geweld, hoewel in India sprake was van een natuurlijke dood. Bovendien ontbraken enkele organen.

Danny Byltjes arriveerde in februari 2016 in India om er voor zijn werkgever Power Climber, een bedrijf gespecialiseerd in windmolens, training te geven aan Indiase collega’s. Op de eerste trainingsdag kreeg hij buikpijn en belandde hij in Jamnagar in het ziekenhuis, waar zijn overlijden werd vastgesteld, volgens de Indiase autoriteiten een natuurlijke dood.

In België stelde een wetsdokter iets anders vast. Byltjes overleed ‘aan de gevolgen van zwaar stomp kneuzend geweld welke geresulteerd heeft in een grote leverscheur en een schedelindeukingsfractuur ter hoogte van het linker achterhoofd’, zo citeert VRT NWS uit het rapport van de wetsdokter. Een Antwerpse onderzoeksrechter startte een onderzoek naar moord.

Maanden later vernam de weduwe van Byltjes, Nancy Van Son, dat het hart en beide nieren ontbraken in het lichaam van haar overleden man.

Omdat de antwoorden in India te zoeken zijn, wou de Antwerpse onderzoeksrechter met een rogatoire commissie naar India gaan. Ruim twee jaar na de feiten is die nog niet vertrokken. De Indiase autoriteiten hebben het licht nog niet op groen gezet, ondanks demarches van de Belgische ambassade.

Terzake bracht vrijdagavond op Canvas een reportage over ‘een horrorverhaal waar de nabestaanden al twee jaar in leven’. Die kunt u hier herbekijken:

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig