Waarom sommige vrouwen halfnaakt in de kou willen staan, ministers soldaten worden en lachen met Apple opgang maakt
Foto: John Phillips/Getty Images
Moeten we nu de houtkachels doven of de kerncentrales? Ideale gespreksstof voor een weekend in de vrieskou bij min tien. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

1.

Dat het toch weer typisch was hoe de vrouw halfnaakt in de kou poseert terwijl de kerels naast haar goed ingeduffeld staan, luidden commentaren op een foto van actrice Jennifer Lawrence. Lawrence reageerde als door een wesp gestoken. ‘Compleet belachelijk. Ik had in de sneeuw geposeerd met die jurk.’ Mogen vrouwen nog mooie dingen willen dragen of is hun vrije wil dan eigenlijk toch valse onderwerping aan de man? Inge Schelstraete helpt het gesprek op weg.

2.

Een prestigieus college in Neerpelt verliest ‘zijn identiteit’ door de hervorming van het secundair onderwijs. Ouders komen in opstand. De directie ziet kansen voor de toekomst. Ziedaar de grote Vlaamse onderwijsdiscussie, neen, de grote Vlaamse cultuur- en ideologiediscussie, in spandoeken aan een schoolpoort.

3.

Wat rest er in België van de ministeriële deontologie, vraagt Guy Tegenbos – veteraan van de Wetstraat – zich af, na Jambon (botsend met rechters), Francken (de waarheid niet verteld tegen parlement en premier) en Zijlstra (ontslag genomen na leugen). Ministers zijn soldaten geworden, permanent op campagne. Staatsmanschap is flauwekul, ze moeten zeggen wat de mensen graag horen.

4.

Als ook u niet helemaal mee bent met waarom we nu zoveel studies over elektriciteit krijgen waar verschillende partijen heel andere conclusies aan verbinden, lees dit vier-vragenstuk.

5.

Hoe hebben de Russen dat nu precies gedaan, de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloeden? Dominique Deckmyn las de 37 pagina’s dikke aanklacht van speciaal procureur Robert Mueller. Het was echt een uiterst professionele, gesofisticeerde en strikt gecontroleerde organisatie.

6.

Uit de grote N-VA-fractie in de Kamer haakt nu al een derde parlementslid af. Als kiezer zou je denken dat volksvertegenwoordiger zijn van een partij die grote macht verwierf best prettig moet wezen. Helaas ligt de macht niet bij de parlementsleden. Alweer een signaal van de verstikkende particratie in België.

7.

Nu wordt het pittig. Hoe de verontrustende olievlek van autoritarisme en antidemocratie van Hongarije en Polen in te dammen? Door ze financieel te bestraffen, denken de Europese Commissie en ‘het Westen’. Een pad vol wolfijzers en schietgeweren. Bart Beirlant rapporteert over deze cruciale discussie in Europa.

8.

Wie op zoek is naar een uitstekend boek, slaat best De Standaard der Letterenvan deze week open. De doorgaans zuinige letterenredactie deelt kwistig vier en vijf sterren uit. Meest fascinerend is de herontdekking van verhalen van de lang overleden Maeve Brennan, ooit een sterschrijfster van het Amerikaanse blad The New Yorker. Chef letteren Veerle Vanden Bosch is een fan.

9.

Nu Apple bij de grootste verliezers hoort in de krimpende smartphoneverkoop, liggen de grapjes nog meer op de loer. In hun riante hoofdkwartier, een parel in glas en licht, zouden werknemers bij bosjes tegen de ruiten knallen. Zou dat echt waar zijn?

10.

Wat koesteren die miljardairs van Silicon Valley toch buitenissige ideeën over tijd, ruimte en kennis. Nu bouwen ze een klok die één keer per jaar zal tikken, en een koekoek die één keer per millennium zal verschijnen. Zo blijft ze 10.000 jaar werken. Er zit een idee achter uit de tijd van de hippies. Gekkigheid als verstrooiing tussen de kwartaalcijfers.