‘Zet geen kinderfoto’s meer online’
Vorig jaar verschenen foto’s van Belgische kinderen nog op dubieuze Russische websites.

De koepel voor zelfstandigen in de kinderopvang, UnieKO, vraagt om geen foto’s of video’s van je kind meer online te zetten. Dat brengt de veiligheid van kinderen in het gedrang, zo klinkt het.

‘Het zijn vaak heel onschuldige foto’s, maar iedereen kan ze wel zien’, klinkt het bij UnieKO. Dat is volgens de koepel potentieel gevaarlijk. De kinderfoto online zetten is op zich geen probleem. Het gevaar schuilt erin dat je niet weet wat er daarna met de foto gebeurt.

Daarom stellen ze strengere regels voor, zowel voor ouders als voor kinderopvangplaatsen. ‘Een soort van regels over hoe er moet omgegaan worden met zo’n foto’s.’

‘Weegt het vissen naar complimenten op tegen de veiligheid wanneer we kinderfoto’s online zetten?’, vraagt UnieKO zich dan ook af in een persbericht. De vereniging lanceert daarom ook de actie ‘Ik zet geen kinderfoto’s openbaar’ en roept iedereen die in aanraking komt met kinderen op om hieraan mee te werken.

Vorig jaar verschenen er honderden foto’s van Vlaamse kinderen op een dubieuze Russische website. De foto’s bleken afkomstig van onder andere Facebook.