OM haalt uit naar dokter Gyselbrecht in zaak-Kasteelmoord
Aanklagers Celine D’Havé en Fien Maddens Foto: BELGA

Op het proces over de Kasteelmoord hebben de aanklagers vandaag vooral de rol van André Gyselbrecht belicht. Aan de hand van fragmenten uit de verhoren wilden zij tonen hoe de huisdokter uit Ruiselede jarenlang staalhard zou gelogen hebben.

Het openbaar ministerie legde aan de correctionele rechtbank uit dat Gyselbrecht al in juni 2011 de opdracht gaf om Stijn Saelens, zijn schoonzoon, op te ruimen. Dat terwijl die pas tijdens het proces bekende dat het inderdaad de bedoeling was Saelens om het leven te brengen. De aanklagers baseren hun stelling op een verklaring van medeverdachte Pierre Serry. ‘Gyselbrecht had zware problemen met zijn schoonzoon en vroeg of ik niemand kende om hem op te ruimen’, vertelde Serry aan de onderzoeksrechter.

Verder werd ook opgemerkt dat Stijn Saelens en diens vrouw Elisabeth Gyselbrecht zich in de maanden voor de moord met elkaar verzoend hadden. Dat bleek onder meer uit een telefoongesprek tussen beiden. Volgens procureur Céline D’havé is vader Gyselbrecht de enige die blijft beweren dat de problemen tussen beiden niet van de baan waren.

Vertragingstechnieken

Het parket ergerde zich ook aan de démarches van de verdediging. ‘Alle door hen aangehaalde nevendossiers en manoeuvres, zoals het onderzoek naar mogelijk gesjoemel met de computer van Stijn Saelens, hebben nooit resultaat opgeleverd. Ze hebben enkel het onderzoek vertraagd’, zei aanklager Fien Maddens. Ook de vele wrakingsverzoeken dienden volgens haar alleen maar om de zaak te vertragen.

Uit het requisitoir bleek ook dat de moord eigenlijk een dag vroeger had moeten plaatsvinden. Huurmoordenaar Antonius ‘Ronnie’ van Bommel was al van ‘s morgens aanwezig in de buurt van Wingene, tot bleek dat Stijn Saelens niet alleen thuis was. Door een staking in het onderwijs waren zijn kinderen uitzonderlijk ook in het kasteel, waardoor het plan met een dag werd uitgesteld.

Rookgordijn

Ten slotte somde het openbaar ministerie een hele reeks belastende elementen op tegen André Gyselbrecht. ‘Al zijn pathetische verhalen waren niet meer dan een rookgordijn om de waarheid te verdoezelen. Stijn Saelens moest voorgoed van de aardbol verdwijnen’, besloot aanklager Maddens.

Vrijdagochtend zal het OM de rol van medeverdachten Serry, de Clercq en Larmit toelichten. Daarna zullen de procureurs voor de vier beklaagden een straf vorderen. In de namiddag komt de verdediging van André Gyselbrecht aan het woord.