Wat zijn de meest (en de minst) corrupte landen ter wereld?
Volgens de lijst is Nieuw-Zeeland het minst corrupte land Foto: pixabay

Meer dan twee derde van alle landen wereldwijd scoort minder dan 50 punten op 100 op de corruptie-index van de ngo Transparency International. ‘Dat betekent concreet dat meer dan 6 miljard mensen in een corrupt land leven’, stelt de ngo bij de publicatie van haar jaarlijkse lijst. België staat met een score van 75 op de 16de plaats.

Elk jaar gaat de ngo na hoe het met de corruptie in de openbare sector is gesteld. De experten van Transparancy International geven 180 landen een score tussen 0 (extreem corrupt) en 100 (corruptievrij).

De gemiddelde score van die Corruption Perceptions Index (CDI) bedraagt wereldwijd slechts 43. Transparency International is van mening dat de meerderheid van de regeringen de corruptie te traag aanpakt.

Volgens de lijst is Nieuw-Zeeland het minst corrupte land (89 punten). Dan volgen Denemarken (88), Finland, Noorwegen en Zwitserland (elk 85).

Helemaal onderaan de lijst staan Afghanistan, Syrië, Zuid-Soedan en Somalië, dat laatste met amper 9 punten.

België staat met een score van 75 op de 16de plaats in het klassement, tussen landen als de Verenigde Staten, Ierland, Oostenrijk en IJsland. Dat is een plaats lager dan vorig jaar, toen we nog 77 punten kregen van Transparancy International. Waarom we die twee punten precies zijn kwijtgeraakt, is niet meteen duidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig