Er kwam kritiek op een persfoto van Jennifer Lawrence en haar mannelijke collega’s uit de film Red Sparrow. De vier mannen hebben allen winterkleren aan, Lawrence enkel een jurk. ‘Een teken van seksistisch Hollywood’, klonk de kritiek. ‘Mijn eigen keuze’, repliceerde Lawrence.

Op sociale media werd duchtig gediscussieerd over het feit dat Jennifer Lawrence de enige was zonder jas op een fotoshoot buiten in het koude Londen. Fans vroegen zich af of de actrice hier zelf voor koos, of ze verplicht werd zich zo te vertonen.

‘Ik weet niet waar te beginnen omtrent heel deze kritiek’, schrijft Lawrence op haar Facebookpagina. Ze vindt de discussie niet enkel belachelijk, ze is ook extreem beledigd. De actrice is dol op haar Versace-jurk en wou die aan de wereld tonen. ‘Ik was slechts vijf minuten buiten’, schrijft ze. ‘Denk je echt dat ik die fantastische jurk zou bedekken? Ik zou ermee in de sneeuw staan, want ik hou van mode en dat is mijn keuze.’

‘Geen feminisme’

Lawrence strijdt al langer voor vrouwenrechten, gelijk loon tussen man en vrouw, en recentelijk ook voor een eerlijke democratie. Maar ze vindt de discussie over haar jurk verre van relevant. ‘Dit is seksistisch en belachelijk, en zeker geen feminisme. Deze discussie helpt ons niet vooruit, het leidt ons af van de echt belangrijke onderwerpen.’ De actrice onderstreept dat alles wat ze draagt haar eigen keuze is. ‘En als ik het koud wil hebben, dan is dat ook mijn keuze’, besluit ze.