Betogingen houden aan: ‘Wij zullen blijven strijden’
Studenten komen samen aan de trappen van Florida Capitol in Tallahassee. Foto: AP

De adolescenten die de schietpartij op de school in Florida overleefden, hebben woensdag in de hoofdstad van de Amerikaanse deelstaat, Tallahassee, gemanifesteerd voor een strengere wapenwet in de Verenigde Staten.

De leerlingen gingen het gesprek aan met parlementsleden. De leerlinge Rachel Cantania zei aan de zender CNN dat zij en haar medestanders net zo lang zullen strijden voor het thema tot iets verandert. ‘Ik zie zo veel mensen rond mij die de toekomstige leiders kunnen zijn. Zij willen deze verandering (aan de wapenwetgeving, red). Ze willen dat er iets goed voortkomt uit deze schietpartij’, liet een betoger weten.

De aanhoudende protesten brengen een nieuwe beweging op gang in de VS. Wapeneigenaars vernietigen hun eigen wapens en posten daar een filmpje over op sociale media onder de noemer #OneLess, één minder.

‘Mars voor ons leven’

Op 24 maart plannen de leerlingen een grote manifestatie in de hoofdstad Washington, een in ‘mars voor ons leven’. De jonge activisten hebben al steun van bekende Amerikanen achter zich, zoals acteur George Clooney, regisseur Seven Spielberg, presentatrice Oprah Winfrey en producent Jeffrey Katzenberg. Zij geven in totaal ongeveer 1,6 miljoen euro aan de geplande manifestatie.

Strengere wetgeving

Het Huis van Afgevaardigden in Florida heeft een strengere wapenwet dinsdag (lokale tijd) nog afgewezen. Het ging om een wet die een verbod op bepaalde halfautomatische geweren, zoals het bij de schietpartij gebruikte type AR15, en op grotere magazijnen zou ingeleid hebben.

President Donald Trump heeft het ministerie van Justitie wel de opdracht gegeven om de zogenaamde ‘bump stocks’ te verbieden. Die hulpstukken laten het toe om een halfautomatisch geweer volautomatisch te laten vuren.

Schietpartij

Nikolas Cruz (19), een vroegere leerling van de middelbare school in Florida, bekende woensdag dat hij het schoolgebouw binnenstormde en het vuur opende met een semiautomatisch wapen. Zeventien mensen werden doodgeschoten. Sindsdien is het debat over een strengere wapenwetgeving opnieuw aangewakkerd, vooral door het engagement van de overlevenden.