Invloedrijke Amerikaanse predikant Billy Graham overleden
Foto: REUTERS

De invloedrijke Amerikaanse (onder andere televisie-)-predikant en christelijke evangelist Billy Graham is op 99-jarige leeftijd overleden. De prediker heeft een toonaangevende rol gespeeld in het revitaliseren van de Amerikaanse evangelische beweging.

Volgens zijn familie overleed William Franklin Graham Jr woensdagmorgen bij hem thuis in de staat North Carolina. Hij was al jaren zwaar ziek. Graham vond al op zestienjarige leeftijd een religieuze roeping. Dankzij zijn charisma, een stentorstem en vurige preken lokte hij snel massa’s aan. Hij kreeg de bijnaam ‘Gods machinegeweer’.

Wereldwijd preken

Van de jaren veertig tot de eerste jaren van de 21ste eeuw ging hij preken in alle uithoeken van de wereld, tot in de vroegere Sovjet-Unie, China en Noord-Korea toe. In meer dan 185 landen predikte hij voor zowat 215 miljoen mensen.

Graham was jarenlang een gesprekspartner van twaalf Amerikaanse presidenten, onder andere Harry Truman, Lyndon Johnson, Gerald Ford, George Bush senior en Barack Obama. De evangelist hielp ook George Bush in de jaren tachtig in het overwinnen van zijn alcoholverslaving.

Graham ontmoette alle groten ter wereld, van koningin Elizabeth over Moeder Theresa tot paus Johannes Paulus II.

Zijn Billy Graham Evangelistic Association verzorgt al meer dan vijftig jaar wekelijkse radio-uitzendingen en geeft tijdschriften, films, columns in kranten en televisiespecials uit. Graham werkte ook met video’s en podcasts.

In 2005 ging Graham met pensioen, maar hij bleef boeken publiceren.