Puigdemont niet welkom in de Kamer
Puigdemont Foto: ISOPIX

Het verzoek van de N-VA om in de Kamer een bijeenkomst te organiseren met als spreker de Catalaanse leider Carles Puigdemont, is vandaag afgewezen. Een aantal Franstalige partijen wil naar eigen zeggen ‘geen conflict importeren’.

De N-VA wou op 27 februari een colloquium over Catalonië organiseren, en dat in een zaal van het federaal parlement. Puigdemont zou er één van de uitgenodigde sprekers zijn. De partij had daarvoor een aanvraag ingediend bij de conferentie van voorzitters, het orgaan dat de werkzaamheden van de Kamer regelt, maar die heeft het verzoek vandaag dus afgewezen.

Een aantal Franstalige partijen, oppositiepartijen cdH en PS, maar ook coalitiepartner MR, zagen een komst van Puigdemont niet zitten. Ze willen naar eigen zeggen geen ‘politiek en juridisch conflict importeren’ in de Kamer.

Carles Puigdemont wordt in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, na het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid eind oktober vorig jaar.

N-VA noemt het besluit een beperking van de vrijheid van meningsuiting binnen de infrastructuur van de Kamer.

Eerlijk proces

Het Spaanse hooggerechtshof heeft vandaag ook de aanhouding bevolen van Anna Gabriel, een Catalaans parlementslid dat net als Puigdemont naar het buitenland is gevlucht. Gabriel verblijft sinds zaterdag in Zwitserland. Zodra zij een voet op Spaanse bodem zet, zal zij worden gearresteerd.

Gabriel moest zich vandaag voor het Hooggerechtshof in Madrid verantwoorden voor rebellie, maar ze daagde niet op. De politica zegt bang te zijn dat ze geen eerlijk proces zal krijgen.

‘Ik word vervolgd voor mijn politieke activiteiten en de regeringsgezinde pers heeft me al veroordeeld’, zei ze in de Zwitserse krant Le Temps.