Minister steunt BBI: ‘Snel nieuwe vraag aan betaaloperatoren’
Foto: BELGA

Een Antwerpse rechter verwierp recent de eis van de fiscus om inzage te krijgen in alle betalingen met buitenlandse bankkaarten. Maar minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) laat het daar niet bij.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wou recent te weten komen wie betaalt met geld uit belastingparadijzen en dus mogelijk spaargeld in het buitenland verborgen houdt voor de Belgische fiscus.

Fishing expedition

Maar een eerste vraag aan de grote betaaloperatoren in ons land om uit hun enorme database met 7 miljard betaaltransacties informatie over elektronische betalingen met buitenlandse betaalkaarten door te spelen aan de BBI, werd geweigerd. Eerst door de operatoren zelf en nadien, op 2 februari, ook door de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Dat laatste omdat de vraag van de fiscus te ruim werd geformuleerd, waardoor de vraag naar informatie neerkwam op een zogeheten fishing expedition: blind hengelen naar zwart geld.

Maar minister van financiën, Johan van Overtveldt (N-VA) wil het daarbij niet laten. ‘Vanuit het kabinet zal aan de BBI gevraagd worden om zeer snel werk te maken van een nieuwe vraag aan de betaalproviders naar hun buitenlandse kaarten, maar dan conform het arrest en dus beter gemotiveerd en gecibleerd’, zegt woordvoerder Ferry Comhair in een reactie.

Geen toeristen en diplomaten

Een van meerdere opties die door de BBI wordt onderzocht, is het vooraf doorspelen van duidelijke selectiecriteria aan de grote betaaloperatoren (zoals Bancontact MrCash, Visa en MasterCard), zodat zelf een gerichte voorselectie van verdachte betaalkaarten kunnen doen. En zo niet relevante betaaldata van bijvoorbeeld toeristen of diplomaten weggezuiverd kunnen worden. Dat is immers de manier waarop de Nederlandse fiscus in 2009 erin slaagde om op een legale manier informatie over buitenlandse betaalkaarten te bekomen.