Mark Cavendish zag zijn Ronde van Abu Dhabi woensdag al na vijf kilometer tot een eind komen. Toen de wagen van de koersdirecteur vertraagde in de geneutraliseerde zone, sloeg de Brit tegen de grond, samen met nog drie andere renners. “Dit is een stevig verlies”, aldus ploegleider Roger Hammond van Dimension Data.

LEES OOK: Kristoff wint openingsrit in Abu Dhabi en pakt eerste leiderstrui

“Mark heeft een hersenschudding en een whiplash overgehouden aan zijn valpartij”, zegt teamdokter Adrian Rotunno. We wilden geen enkel risico nemen en beslisten om Mark meteen uit koers te halen.”

“Ik weet niet wat er precies gebeurd is”, aldus ploegmaat Mark Renshaw. “Ik zag de valpartij niet gebeuren maar nadat Mark weer in het peloton kwam, sprak ik wel even met hem. Hij had gelukkig geen pijn aan zijn schouder (die hij brak in de Tour, red) maar klaagde wel over pijn aan zijn hoofd. Het was beter dat hij zijn wedstrijd stopzette, met zo’n blessure kan je maar beter geen risico’s nemen, maar het is vervelend natuurlijk. Hij had hier drie kansen om te sprinten, die zijn nu weg.”

Cavendish komt in Abu Dhabi al na vijf kilometer ten val door manoeuvre van koersdirecteur en geeft op met hersenschudding
Foto: AFP

“Het is een domme val”, aldus ploegleider Roger Hammond, “zeker in de geneutraliseerde zone en dat gebeurt zelden, maar nu is het wel het geval. Hoewel ze heel traag reden, raakten enkele renners elkaars wiel en voor hij het besefte, lag Mark tegen de grond. Zelfs een trage val kan grote gevolgen hebben. Het belangrijkste is dat hij niet te zwaar geblesseerd is, er geen sprake is van zware breuken, maar we weten natuurlijk nog niet welke gevolgen dit heeft. Normaal is zijn volgende wedstrijd Tirreno-Adriatico en daarna Milaan-Sanremo en hopelijk kunnen we dat programma aanhouden.”

Cavendish is de ambassadeur van de Abu Dhabi Tour en een van de smaakmakers in deze rittenkoers. De eerste drie ritten in deze WorldTour-koers in het Midden-Oosten waren op maat van de sprinters, maar Cavendish zal dus niet langer zijn kans kunnen gaan.

Cav won dit jaar al een wedstrijd, een rit in de Ronde van Dubai, en was vorig jaar lange tijd uit met klierkoorts. Voorts kwam hij ook ten val in de vierde rit van de Ronde van Frankrijk en liep hij een breuk op aan de schouder waardoor hij eveneens lange tijd aan de kant stond.

Cavendish komt in Abu Dhabi al na vijf kilometer ten val door manoeuvre van koersdirecteur en geeft op met hersenschudding
Foto: AFP