Belgian Bullets vallen buiten top tien
Willemsen en Aerts in actie Foto: BELGA

De bobsleevrouwen Elfje Willemsen en Sara Aerts hebben woensdag met hun vierde en laatste run op de Winterspelen in Pyeongchang hun positie niet kunnen verbeteren. Het Belgische duo behield zijn elfde plaats in de eindafrekening.

Willemsen en remster Aerts zetten met een tijd van 51.21 een negende tijd neer in hun laatste run. Het Belgische duo bleef daardoor op een elfde plaats staan in het klassement (3:24.61).

Het goud was voor het Duitse duo Mariama Jamanka/Lisa Buckwitz (3:22.45). Zij wonnen de vierde run en diepten hun zeer krappe voorsprong van vier honderdsten op de Amerikaanse tandem, wereldkampioenen Elana Meyers Taylor/Laurens Gibbs (3:22.52), uit tot zeven honderdsten. Het brons was voor de uittredende olympische kampioenen, de Canadese Kaillie Humphries en haar remster Phylicia George (3:22.89).

Dinsdag lieten Willemsen en Aerts in hun eerste twee runs respectievelijk 51.03 en 51.27 noteren. An Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruyssen kwamen tot 51.24 en 51.28. In hun derde run klokte Willemsen 51.10, Vannieuwenhuyse 51.53.

Het duo Vannieuwenhuyse-Vercruyssen kende een sterke slotdag. In de vierde en laatste run klokten ze zelfs een honderdste sneller af dan Willemsen en Aerts waardoor ze van de zestiende nog naar de dertiende plaats klommen.

Willemsen ging voor de Spelen resoluut voor een olympisch diploma (top acht). Ze hoopte zelfs beter te doen dan vier jaar geleden in Sotsji, toen ze met Hanna Mariën als zesde eindigde. Samen met Eva Willemarck werd ze in het Canadese Vancouver (2010) veertiende. Vannieuwenhuyse, toe aan haar eerste olympische deelname, richtte zich op de top twaalf.