Winterstormen kosten 142 miljoen
In Nieuwpoort viel begin januari een grote werfkraan op een appartementsgebouw. Foto: photonews

De hevige rukwinden tijdens de winterstormen Eleanor en David, op 3 en 18 januari van dit jaar, hebben voor 142 miljoen euro aan schade gezorgd.

De verzekeringsfederatie Assuralia heeft een eerste raming gemaakt van de schadedossiers die zijn ingediend na de twee winterstormen van begin dit jaar. De rukwinden van Eleanor en David hebben voor ruim 72.000 schadedossiers gezorgd, met een totale kostprijs voor de verzekeraars van 142 miljoen euro.

Daarmee heeft het natuurgeweld in de eerste maand van 2018 al meer materiële schade veroorzaakt dan alle natuurrampen in het volledige jaar 2017. Vorig jaar bleef de teller aan schade door stormen en overstromingen op 96 miljoen euro staan, verspreid over 47.000 schadedossiers.

Terrorisme

Assuralia heeft ook een balans opgemaakt van de kostprijs aan lichamelijke en materiële schade door de terreuraanslagen op 22 maart 2016, op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maelbeek in Brussel.

Het gaat daarbij om de terugbetaling - door de Belgische verzekeraars - van medische kosten van slachtoffers, maar ook om invaliditeitsuitkeringen, vergoedingen voor materiële schade en morele schadevergoedingen.

In totaal gaat het - voorlopig - om 112 miljoen euro. Volgens Hans De Cuyper, de voorzitter van Assuralia, zal dat bedrag ‘niet meer substantieel oplopen’.

De schade aan het luchthavengebouw in Zaventem is niet in die 112 miljoen euro opgenomen, omdat die niet in ons land verzekerd was maar bij een Britse verzekeringsmaatschappij.