Russen die niet gaan stemmen voor de presidentsverkiezingen volgende maand, zullen in de hel op aarde met homo’s en zwarten leven. Of dat is toch wat een video, die onder vuur ligt voor zijn xeno- en homofobe boodschap, de bevolking wil wijsmaken.

‘Schat, we moeten de wekker zetten. Morgen gaan we stemmen.’ Svetlana Galka, een Russische actrice, speelt in een video die Russen oproept om te gaan stemmen de vrouw van een nukkige partner die liever uitslaapt dan een nieuwe president te verkiezen. ‘Pfff, alsof ze niemand kunnen verkiezen zonder jouw stem’, zegt de man in het filmpje humeurig. Hij duffelt zich in in bed en draait zich om. Gaan stemmen, dat kan hem gestolen worden.

Maar dan krijgt de man een vreselijke nachtmerrie. Hij droomt dat hij wakker wordt omdat er hard op de voordeur wordt gebonkt. Wanneer hij die deur opent, staan er drie militairen voor de deur - onder wie een zwarte man - die hem vertellen dat hij is opgeroepen om aan zijn legerdienst te beginnen. ‘Maar ik ben 52 jaar’, zegt de nog half slaapdronken man. ‘Dat is juist prima’, antwoorden ze. ‘Je kunt opgeroepen worden tot 60 jaar. De wet is aangepast.’

Nagelvijl met een regenboog

De man duwt de deur dicht voor de neus van de militairen en loopt in de gang zijn zoon tegen het lijf, die plots communistisch is geworden en geld van hem eist. Op zoek naar houvast, loopt de man richting de keuken om met zijn vrouw te praten. Wanneer hij daar arriveert, zit er echter een jongeman met een roze blouse, een nagelvijl met een regenboog en een tatoeage in de nek aan de keukentafel.

‘Ja, wat is er nu’, zegt zijn vrouw wanneer hij vraagt wat ‘die homo’ in godsnaam in zijn keuken zit te doen. ‘Je weet toch dat de nieuwe wet voorschrijft dat Russische families verplicht zijn om holebi’s een week op te vangen in hun woonst wanneer hun partner hen verlaat’, luidt het. ‘Als hij geen nieuwe partner vindt, dan zal jij met hem moeten zijn.’

‘De wet is de wet’, onderbreekt de man in de roze blouse terwijl hij suggestief een hap neemt van een banaan.

Wakker worden

Om te ontkomen aan de nachtmerrie, vlucht de man naar het toilet. Daar gaat echter een rood licht branden zoals in oude horrorfilms en schalt een stem door de luidsprekers: ‘Aandacht, de toegestane toilettijd is beperkt.’ De militairen, zijn communistische zoon, zijn vrouw en de homoseksuele man komen binnen en herhalen hun vragen en eisen onophoudelijk.

Schreeuwend lijkt de man nu wakker te worden van de wekker. Hij draait zich om en spreekt zijn vrouw aan, die plots veranderd lijkt te zijn in de homoseksuele man aan wie hij onderdak moest verlenen volgens de nieuwe wet. De man knuffelt hem.

Opnieuw wordt de man wakker. Is het dit keer echt waar of is dit gewoon een vervolg aan zijn eindeloze nachtmerrie? Voorzichtig haalt hij het donsdeken weg van de snurkende persoon naast hem. Het blijkt zijn vrouw te zijn, die hem vraagt wat hem bezielt om haar zo wakker te maken. ‘WAT? WAT? Durf je dat vragen? WE MOETEN GAAN STEMMEN! VLUG, VLUGGER! Komaan, laten we gaan!’ De man duwt zijn vrouw bijna uit bed en springt dan zelf recht als een bezetene om te gaan stemmen.

Wie bestelde de video?

Hoewel de video gemaakt werd met professionele acteurs, weet geen van hen wie de video bestelde. De Russische oppositiewebsite Meduza schrijft dat de video door president Poetin via zijn campagneteam werd besteld. Het Kremlin ontkent de betrokkenheid van president Poetins partij, Verenigd Rusland, bij het maken of aanvragen van de video. ‘Flauwekul’, reageerden onafhankelijke journalisten van Novaja Gazeta, Dozjd en Meduza. ‘Dit is niet alleen besteld door Poetin maar ook zo homofoob en racistisch dat het echt niet meer oké is. We leven in een homofoob land en dan lanceer je zoiets. Dat dit ongestraft kan, zegt veel over Rusland.’

‘Wij kregen een script en wij hebben onze job gedaan’, reageerde Galka, die de vrouw speelt het filmpje, aan de Russische pers. ‘Ik had er geen idee van dat mensen dit aanstootgevend zouden kunnen vinden. Xenofoob omdat er een zware man in het legeruniform meespeelt en homofoob omdat wij een homoseksueel op de set hadden? Het is gewoon een video vol humor, meer niet.’

Vrees voor lage opkomst

Bij de Russische presidentsverkiezingen, die op 18 maart plaatsvinden, zal de huidige president, Vladimir Poetin, die al 18 jaar aan de macht is, geen moeite hebben om herverkozen te geraken. Een probleem waar het Kremlin wel mee zit, is de lage opkomst bij de stembusgang. Recente polls tonen aan dat nauwelijks 70 procent van de Russen de intentie heeft om te gaan stemmen.

Daarom heeft het Kremlin de opdracht gegeven om van 18 maart een feest te maken. En liefst eentje dat op geen enkele manier wordt verstoord door Alexei Navalni.