Gents stadspaleis opent deuren voor grote publiek
Het pand is in handen van de Stad Gent

Vanaf april kan iedereen gratis binnenspringen in hotel d’Hane Steenhuyse, een indrukwekkend pand midden in de bekendste winkelstraat van Gent.

‘Er was veel interesse voor het gebouw, maar het gaat om heel kwetsbare, beschermde historische stukken. Die kan je niet zomaar aan externen ter beschikking stellen’, zegt Tinne Op de Beeck van het kabinet van schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A).

Er is lang gezocht naar een toekomst voor het hotel d’Hane Steenhuyse, een achttiende-eeuws stadspaleis midden in de Veldstraat. Maar het blijkt voorlopig te fragiel om in het historische, beschermde pand zomaar iets toe te staan.

De stad besliste daarom om de deuren van het hotel open te gooien. Het hotel huist een balzaal, salons, meubilair en het interieur zoals het was tweehonderd jaar geleden. De Franse koning Louis XVIII heeft er zelfs nog even gewoond.

Gents stadspaleis opent deuren voor grote publiek
Gents stadspaleis opent deuren voor grote publiek

De legende wil dat de Gentenaars in de Veldstraat verzamelden voor de ramen van het hotel en de Franse koning konden zien eten. De corpulente vorst zou bij de minste inspanning stevig gezweet hebben, wat hem de Gentse bijnaam Louis die-zwiet opleverde.

De stad kocht het hotel in de jaren tachtig en bracht er kantoren onder. Nu die zijn verhuisd, was het zoeken naar een nieuwe toekomst voor het d’Hane Steenhuyse. Op 30 maart wordt het pand opengesteld als een soort museum, voorlopig alleen op vrijdag, zaterdag en zondag. De toegang zal gratis zijn, met de optie tot een vrije bijdrage.