Deze Nederlandse 'ufo' is voortaan een rijksmonument
Foto: Hollandse Hoogte / Bart van Overbeeke Fotografie

Het Evoluon in Eindhoven is definitief aangewezen als rijksmonument. Later dit jaar worden meer details bekendgemaakt over de toekomst van het gebouw.

De procedure voor erkenning tot rijksmonument liep al enkele jaren, maar nu is de kogel door de kerk. De Nederlandse minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven heeft het Evoluon definitief aangewezen als rijksmonument. Voortaan moet voor eventuele veranderingen aan het gebouw de goedkeuring worden verkregen van het rijksministerie.

Het schotelvormige gebouw werd ontworpen door de architecten Louis Kalff en Leo de Bever in opdracht van Philips, ter gelegenheid van hun 75-jarige bestaan. Het werd in 1966 geopend. Tot eind jaren tachtig was het een wetenschapsmuseum, daarna werd het gebruikt als locatie voor evenementen. Enkele jaren geleden kwam Kraftwerk er nog optreden.

Philips is nog steeds eigenaar van het gebouw, maar overweegt een verkoop. De stad Eindhoven zal later dit jaar meer details bekendmaken over de toekomst van het monument. Het idee om het gebouw in te richten als designmuseum krijgt alvast veel steun.