‘Stook vandaag en morgen geen hout in kachels of haarden’
Foto: Katrijn Van Giel

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) roept op om woensdag en donderdag geen hout te stoken in kachels of haarden door de slechte luchtkwaliteit.

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Die stoffen zijn slecht voor de gezondheid. ‘PAK zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend’, klinkt het bij de VMM.

Woensdag en donderdag is er al veel fijn stof in de lucht. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen, waarschuwt de milieumaatschappij. Daarom roept ze op om woensdag en donderdag geen hout te stoken.

Mensen die toch wensen te stoken, ‘raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken’, klinkt het.

Hernieuwbare energie

De oproep komt er net op de dag dat bekendraakte dat hout- en pelletkachels de grootste bronnen van hernieuwbare energie in Vlaanderen zijn - in 2016 goed voor meer dan 22 procent. Houtverbranding is nochtans erg vervuilend. Door twee uur lang de open haard te laten branden stoot u evenveel fijn stof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt. En voor de uitstoot van een pelletkachel die dertig uur lang brandt, bent u met uw auto in Wenen, een afstand van 1.100 kilometer.